Det er Det Norske Teatret og Høgskolen i Nord-Trøndelag som står bak denne teaterutdanninga for studenter med bakgrunn utenfor Europa.

I år var det 45 søkere til de seks studieplassene på «Det Multinorske». Foruten Mimmi Tamba og Emil Rodrigo Jørgensen ble også Peiman Azizpour, Kidane Gjølme Dalva, Catharina Vu og Amina Sewali tatt opp på studiet. Flere av dem har allerede gjort seg bemerka gjennom roller på sentrale scener i Teater-Norge.

Unik mulighet

– Dette er kjempegøy og en unik mulighet, sier Mimmi Tamba.

Hun ser på denne utdanninga som en forlengelse og utvidelse av sin karriere som musiker.

Utdanninga er ei fullverdig skuespillerutdanning, på lik linje med de andre statlige teaterhøgskolene i Norge og Norden, og fører fram til en bachelorgrad. Studentene vil ha status som studenter ved Høgskolen i Nord-Trøndelag, med rett til lån og stipend fra Lånekassen. De som fullfører studiet får tilbud om en praksisperiode på ett år med lønn på Det Norske Teatret.

Prøvd lenge

– Jeg må ha teatret i livet mitt. I flere år har jeg søkt meg inn på skuespillerutdanninga ved Kunsthøgskolen i Oslo uten å få plass, så det er godt endelig å lykkes, sier Emil Rodrigo Jørgensen.

– Dessuten er Det Norske Teatret favorittinstitusjonen min, så jeg ser fram til å kunne ta mesteparten av utdanninga mi der, legger han til.

Satser på musikal

– Jeg tror jeg kan utvikle meg mye gjennom disse tre årene. Det Norske Teatret har kanskje Norges viktigste musikalscene, og muligheten til å få jobbe med musikaler, som jeg er veldig glad i, er noe av det som har fått meg til å søke denne utdanninga. Dessuten er det veldig bra å være sikra praksisplass i ett år etter endt utdanning. Det er ellers ikke lett å komme seg inn på en av de store scenene som fersk skuespiller, fortsetter Mimmi Tamba.

Speile Norge

Det Multinorske er et initiativ fra Det Norske Teatret for at teater i Norge skal kunne bygge ensembler som speiler det moderne Norge. Sammen med Høgskolen i Nord-Trøndelag og den teaterutdanninga som finnes der, oppretta Det Norske Teatret i 2012 ei treårig utdanning for skuespillere med ikke-vestlig bakgrunn. Det første kullet blir uteksaminert i vår.

– Når vi ser hvor få skuespillere det er på norske scener med annen kulturell bakgrunn enn den norske, så er jeg ikke i tvil om at det er behov for ei utdanning som denne, sier Mimmi Tamba.

Nære venner

Mimmi Tamba er født og oppvokst i Tromsø med norsk mor og far fra Senegal. Emil Rodrigo Jørgensen er født i Brasil. Da han var 5–6 år gammel ble han adoptert av en norsk familie og tilbrakte barneåra i Skogsfjorden på Ringvassøy. Da han og broren begynte på videregående skole, flytta familien til Tromsø.

– Både jeg og Emil gikk på dramalinja på Kongsbakken, men vi hadde ikke noe med hverandre å gjøre før vi gikk sammen på teaterutdanninga på Nordic Black Theater. I dag er vi bestevenner, og det var utrolig artig å oppleve at begge kom inn på Det Multinorske. Vi fikk ei innkalling til et møte på Det Norske Teatret torsdag, og ingen av oss var klar over at det var ei offentliggjøring av at vi var tatt opp, så det ble skikkelig jubel da vi fikk beskjeden, forteller Mimmi Tamba.

Av Helge Matland