Etter å ha lagt bak oss en februarmåned med tidvis mye nedbør, der det totalt kom 127,8 millimeter, et godt stykke over normalen på 87 millimeter, står nå mars for tur. Dette er en måned som de siste årene har vist seg å være nokså snørik.

– Det varierer veldig fra år til år hvor mye snø vi får i mars. Selv om vi har opplevd en del snørike marsmåneder de siste årene, er det overhodet ikke sikkert at vi får mye snø i år, påpeker førstekonsulent ved Vervarslinga for Nord-Norge, Stein Øines.

Store variasjoner

Ifølge statistikk fra klimaavdelingen ved Meteorologisk institutt har det imidlertid kun skjedd fire ganger etter årtusenskiftet at snødybden har minket i løpet av mars måned, og fem ganger at det har kommet mindre nedbør enn normalt i årets tredje måned.

I fjor fikk Tromsø 153 millimeter nedbør i mars, noe som gjorde at det var 21 centimeter mer snø i utgangen av mars sammenlignet med starten av måneden. Samme tendens så vi i 2013. Da ble det registrert en snødybde på 64 centimeter ved Vervarslinga 1. mars, og hele 138 centimeter 31. mars. Også i 2011 opplevde vi en svært snørik mars i Tromsø. Den gang kom det 192,5 millimeter nedbør, et godt stykke over det normale, som er 72 millimeter. Det resulterte i at vi gikk fra en snødybde på 76 centimeter i starten av måneden, til 130 centimeter som ble registrert ved utgangen av mars.

Statistikken viser for øvrig at vi må tilbake til 2007 for å finne et år der det var mindre snø i slutten av mars, sammenlignet med starten av måneden. Det året kom det bare 57,4 millimeter nedbør. Med snøsmelting og noe nedbør i form av regn, resulterte det i at snødybden sank fra 101 til 61 centimeter i løpet av mars.

SE OGSÅ: Slik takler tromsøværingene det glatte føret

1959 rekordår

Statistikken viser for øvrig at også 2004 og 2005 var nedbørsfattige måneder. Så langt på 2000-tallet har det kommet desidert minst nedbør i mars 2004, da det kun ble registrert 39,5 millimeter.

Ifølge Øines er imidlertid dette på ingen måte noen rekord.

– Vi sitter på data helt tilbake til 1920-tallet. Her ser vi at 1959 var et rekordår i denne sammenheng. I 1959 var det faktisk registrert null centimeter med snø fra 20. mars og ut måneden. Deretter kom det noe snø, men ikke mer enn at snødybden kom opp i syv centimeter i løpet av april, forklarer førstekonsulenten.