I kommunestyre ligger det nå inne et forslag fra byrådet om å legge ned ungdomsskolen på Vengsøya og flytte elevene til Kvaløysletta. Om dette går gjennom må Nicolai Enoksen fra Musvær reise to timer hver vei for å komme seg på skolen og hjem igjen.

– Det er klart det blir en stor belastning for ungene både fysisk og psykisk med så mye reising, sier far Jarle Enoksen som er bosatt på Musvær med familien.

To timer hver vei

Nicolai er klar for ungdomsskolen i 2017 sammen med en annen elev fra Vengsøya.

For å rekke skolen på Kvaløysletta må Nicolai ut av huset klokken 06:00 for å rekke ferga halv syv, som tar dem til Belvika via Vengsøya. Den er fremme fem på halv åtte, hvor en buss venter og tar han videre til Kvaløysletta. Til sammen er reisen på to timer.

– Det er ikke noe vi ser fram til og det skaper stress i vår hverdag også. Vi merker at Nicolai snakker mer og mer om det. Han har ikke særlig lyst på en så lang reisevei, sier Jarle som forteller at Nicolai er en reisevant gutt som ofte er ute å besøker slektninger.

– Det er ingen tvil om at han vil klare det. Hadde det vært en gang i uken hadde vi sett svært positivt på det, men den totale pakken blir dessverre negativ her med så mye reising.

– Har et ansvar

Anna Amdahl Fyhn, som er byråd for utdanning, syns det er beklagelig at flyttingen går ut over enkelte, men at tiltakene er nødvendige.

– Grunnen er antall elever og ha et riktig læringsmiljø i forhold til å etablere kontakt med andre, jobbe i grupper og treffe på et større læringsmiljø. På en annen side må man også rekruttere lærere med riktig kompetanse. Det har alltid vært en utfordring å rekruttere disse til skoler med lavt elevtall og få lærere. Vi vet at kompetansekravene vil bli økt i løpet av de neste årene og tar nå grep, sier Amdahl Fyhn.

– Vi har et ansvar å ivareta kompetansekravet og vi skjønner at for noen vil dette bety lang reisevei. Men vi blir stilt til ansvar for de nye kravene og da må det tas en avregning som må gjøres i forhold til dette. Vi skjønner at dette kan være belastende for enkelte, men vi må ta det ansvaret vi har.

– Jeg skjønner at de fokuserer på kvaliteten i utdanningen, men det virker som de lukker øynene for andre ting og ikke ser helheten. Om de gjør det, så gir de i alle fall ikke uttrykk for det, sier Enoksen.

Kartet viser den 27 kilometer lange reisen med både ferge og buss som tar 2 timer. Foto: Google Maps