Kun 36 prosent svarer at de bruker sikkerhetsbelte når de sitter på bussen. Til sammenligning oppgir 97 prosent at de bruker belte når de sitter i bil. Det viser en fersk spørreundersøkelse Omnibus har utført for Statens vegvesen.

– Denne prosenten er utrolig liten, sier Roar Olsen, inspektør i Statens vegvesen i Tromsø.

Stor kontroll

Nå skal nemlig Statens vegvesen få bukt med problemet. Denne uken gjennomfører de en nasjonal kampanje hvor de skal kontrollere bruken av sikkerhetsbelte på busser landet over.

– Den nasjonale kampanjen handler om å informere om og kontrollere bruken av bilbelte på bussen. Det er nemlig samme krav der som i bil, sier Olsen.

I løpet av uka skal det gjennomføres tre kontroller i Tromsø.

– Vi drar ut på bussholdeplasser før bussene starter og går på busser underveis, og det på ulike steder til ulike tider på døgnet, forteller Olsen, som følgelig ikke vil avsløre mer om tid og sted.

1.500 kr i gebyr

Han understreker at det kan medføre store konsekvenser ved å ikke ha på seg setebeltet – også på bussen.

– Å sitte på bussen uten å bruke bilbeltet kan få store konsekvenser for både deg selv og medpassasjerer. Hvis du sitter usikret hvis bussen for eksempel velter eller bråbremser, så er du svært utsatt. Sitter du løs kan du eksempelvis bli slengt av gårde, bli klemt og du kan bli en fare for dine medpassasjerer om du treffer andre.

Det er, på lik linje som i bil, et gebyr på 1500 kroner for å ikke ha på seg setebeltet.

Godt mottatt

Vegvesenet skal bruke kampanjeuken til å fokusere på at setebeltet redder liv. Så er målet å ta kampanjen steget videre.

– Nå er det først mye fokus på informasjon, men så er strategien å ha flere kontroller og skrive ut gebyrer. Vi har allerede rukket å ha én kontroll i Tromsø-området, som har blitt godt mottatt både av sjåfør og passasjerer.

– Hvorfor tror du så mange bruker setebeltet i bil, men ikke på bussen?

– Kanskje passasjerer føler seg tryggere i et stort kjøretøy som en buss enn i en liten bil. Men det er det samme om du skulle få en velt eller bråstopp, da sitter du ikke så trygt i den bussen heller. Sitter du fast i setet er du absolutt tryggest, sier Olsen.