Det har også byens borgere, for nå er nemlig alle polititjenestene samlet under samme tak. Og der politiet tidligere måtte leie ekstern lagringsplass har Troms politidistrikt nå tilstrekkelig plass til biler og annet utstyr.

I sin åpningstale roset justisminister Anders Anundsen, som la ned grunnsteinen for litt over ett år siden, byggherrens og entreprenørens effektivitet.

– Så vidt vi har oversikt over er det bare Svolvær politikammer som har blitt bygd raskere enn Politihuset i Tromsø.

På grunn av «utfordrende logistikk» kom justisministeren for sent til åpningsseremonien. Imidlertid var det byggets logistikk som sto i sentrum under åpningstalene.

Rette flyten

– Dette er den fjerde lokasjonen vi er på og de andre stedene bar preg av at de var laget for andre formål, sier politimester Ole B. Sæverud som nå føler at huset har fått den rette flyten med tanke på arrestanter, utrykninger og ikke minst publikum.

På huset er det også satt av kontorplass til Barnevernsvakta, Konfliktrådet, Kriminalomsorgen og Barnehuset som har holdt til på Nerstranda til tross for at det har vært en del av Troms politidistrikt siden 2009.

– Det vil ha stor betydning for samhandlingen, noe vi allerede merker effekten av, sier Ståle Luther, leder for Barnehuset, mens han viser oss rundt i deres nye toppmoderne lokaler. Der har hjørnerommet med den utsikt over Tromsøysundet blitt et venterom.

Skytebane

– Hvem kunne vel ikke tenke seg dette som kontor? Det sto med en gang klart for oss at dette måtte bli venterommet, sier Luther og smiler.

I tillegg rommer huset selvfølgelig alt det politiet måtte trenge av kontorer, avhørsrom, arrest, kantine, laboratorier, gymsal og Nord-Norges eneste innendørs 50 meters skytebane. Det betyr at politiet nå slipper å kjøre til Laksvatn for å øve seg på skyting.

– Den tida vi har til øving er nettotid, så da regnes også transporttida, forklarer Sæverud som har fått seg et politihus skreddersydd av husets brukere med rasjonelle løsninger som positivt vil påvirke politiets beredskapsevne.

Karl Karlsson (til høyre), lokalleder for Politiforbundet, forklarer fordelene med inkvireringsbøylene til varaordfører Anni Skogman, fylkesmann Bård Pedersen og justisminister Anders Anundsen. Foto: Ronald Johansen
Justisminister Anders Anundsen overrekker den politihusets symbolske nøkkel til politimester Ole B. Sæverud. Foto: Ronald Johansen
Ståle Luther viser fram barnehusets nye venterom. Foto: Ronald Johansen
Nord-Norges eneste innendørs 50-meters skytebane vil få stor betydning for politiets beredskap og tidsbruk. Foto: Ronald Johansen