Nå skal alle som føder i perioden mellom uke 32 og uke 34 pluss seks dager, også friske som har et normalt svangerskap, få tilbud om kengurumottak. Det skriver Pingvinavisa.

– Det å føde kan føles svært dramatisk for familien.Tidligere ble barnet rett etter fødselen tatt fra mor og lagt i kuvøse ved avdelingen vår, men med kengurumottak så skal moren få hud-til-hud kontakt med barnet sitt så fort det er født og fremme tilknytningen til barnet. Dette gjelder også barn som blir født til termin, sier fagutviklingssykepleier ved nyfødt intensiv på UNN, Mona Pauline Voie til iTromsø.

Gunstigere fødsel

Hvert år tar nyfødt intensivavdelingen imot 350 til 400 for tidlig fødte og syke barn. Med kengurumetoden skal barnelege og spesialsykepleier fra avdelingen være til stede under fødselen, og observere barnet på fødestuen.

– Ny forskning viser til at tidig hud-til-hud kontakt mellom mor og barn gjør at dette fremmes både under barnets opphold på vår avdeling, og ved hjemkomst. Det er svært viktig for dem, sier Voie.

Ved denne nye metoden beholder barnet temperaturen sin bedre, og barnet som er for tidlig født blir roligere.

– Denne hudkontakten stimulerer mors hormoner, noe som setter i gang melkeproduksjonen raskere, sier Voie.

På andre sykehus i Norge, kan hun fortelle at både Trondheim, Bodø og Østfold har tatt i bruk metoden.

– Generelt har vi fått høre at vi skal tenke mer familieorientert, sier hun.

Stort prosjekt

Bak utviklingen av prosjektet ved avdelingen på UNN står fagutviklersykepleier Voie, Mariann Høyland og spesialsykepleier Mariann Hansen. De har utarbeidet prosedyren og gjennomført gjennomgang med personale. Også ledelsen har vært involvert med gjennomgang av prosedyrene.

– Dette er et stort prosjekt som vi begynte med i høst, og som vi har meldt inn som nasjonal prosedyre til kunnskapssenteret for å lett tilgjengeliggjøre det for andre avdelinger. Slik kan de også ta i bruk metoden, sier Voie.

6. februar var første par ute til å føde barnet på kengurumetoden.

– De hadde en veldig positiv opplevelse av det, sier Voie.

Fagutviklingssykepleiere Mona Pauline og Mariann Høyland. Ved siden av spesialsykepleier Mariann Hansen ved UNN. Foto: Privat