– Dette er liksom den amerikanske bordversjonen av curling. Alle kan spille shuffleboard, uansett hvor god man er. Men skal man bli sykt god så trengs det mye øving, sier Øystein Renø Svendsen (26).

Det er enda for tidlig på kvelden til at lokalet bærer preg av fredagsstemningen; øl på fat, latter, lukten av parfyme, og de som har byttet ut «gullrekka» og tacoen med den sosiale sporten shuffleboard.

– På mandager og på lørdager er det stappfullt her med både jenter og gutter som står i kø for spillet. Er man ikke tidlig nok ute, risikerer man å ikke få spille i det hele tatt, sier Svendsen.

Triksene i boka

Kompisgjengen på fire tar sporten på alvor. Det handler om presisjon og det å vite at bordet spiller på lag med dem når de skal sende pucken over bordet.

– Det som er greia da, er at trebordet er konkavt, så vet man de små triksene i boka så kan man sende pucken ut mot kanten, la den fare langs siden, og så vil den automatisk gå inn mot midten igjen. Og er man heldig da, og ikke sender pucken så langt ut at den faller utenfor, så kan man få masse poeng, sier Svendsen.

Derimot avhenger alt av luftfuktigheten i rommet.

– Siden bordet er bygd av tre så forandrer den seg etter temperaturen her. Det ideelle hadde vært og hatt en luftfukter som holdt den riktige temperaturen hele tiden, sier den ene i gjengen, Stian Langstrand.

Populært

Trebordene som er 21 fot hver, er konstruert med en treplate med glassplater over, en bunker med silikonkuler og med en treramme rundt.

– Silikonkulene er veldig viktige å strø rundt på glassplata før man spiller. Disse skal skape friksjon i bordet, sier Langstrand.

Man er såpass avhengige av at trebordene holder standarden at de må på service for vedlikehold to til tre ganger i året.

– Bare ett bord koster vel 96.000 kroner. Det er mye penger det. Her i Tromsø er det bare her på puben at man kan spille. Det er vel det som gjør at det så populært å spille her, sier Svendsen.

Stemningsbasert spilling

Gjengen har latt spillingen bli en del av den sosiale timeplanen deres.

– Siden flere av oss jobber her så blir det gjerne til at vi møtes for å spille to til tre ganger i uken, sier de.

Selv sier de at shuffleboard får fram det beste, og verste i dem.

– Det er jo en utrolig god stemning å spille. Man drikker pils, spiller shuffleboard og bare koser seg. Men igjen så er vi alle sultne på å vinne, og da slår konkurranseinstinktet fort til. Det blir en del krangling i løpet av spillinga, sier Langstrand og ler.

Taperen tar regninga

Man kan spille to og to, eller være flere på lag. Ifølge pubens husregler kan man spille åtte personer i samme runde når det er snakk om kompisspill. Da det koster tre kroner per minutt å spille, er reglene slik at taperen må ta regninga.

– Men de offisielle reglene sier at hver spiller med fire pucker til sammen, rød eller blå. Førstemann som oppnår 15 poeng vinner spillet, sier gjengen.

Hvorfor shuffleboard er i vinden, og en perfekt sport å samle gjengen med over noen pils på puben, har gutta svaret på.

– Biljard er veldig 1980, mens shuffleboard er virkelig trendy nå.

Og at shuffleboard trekker tromsøværinger, fikk gjengen virkelig oppleve da de arrangerte shuffleboardturnering for noen måneder siden.

– Da var det 16 påmeldte lag her og derfor til sammen 32 som spilte sammen, sier de.

– Det synes jeg var gøy å se for det var flere som stilte opp på turnering her, enn det var på NM i shuffleboard i Oslo. Det sier virkelig noe om sporten, sier Svendsen.

Sikter mot NNM

Og gutta, de har flere planer for sporten.

– Tenk og kult det hadde vært om vi fikk til NNM her, altså nordnorsk mesterskap i Shuffleboard, hvor de beste der ifra gikk videre til NM i Oslo, sier gjengen.

– Men det er visjoner for fremtiden. Nå tenker vi bare å nyte hvert sekund av sporten her på puben, og krangle litt mellom slagene, sier gjengen, ser på hverandre og ler mens blikket festes på pucken igjen.

Hvem av de skal vinne denne runden?

Konsentrerte: (fra venstre) Ørjan Eikedal (37), Øystein Renø Svendsen (26), Tomas Gerrardsen (28) og Stian Langstrand (30) samles ofte for å spille shuffleboard. Det er de absolutt ikke alene om. Foto: Håkon Steinmo