Siden 7. desember 2013 har medlemmene i Tromsø havne- og transportarbeiderforening vært i sympatistreik med kollegaer i Stavanger.

Og selv om fagforeningsleder Geir Ingebrigtsen konstaterer at de har vært i streik i 15 måneder og at det ikke ser ut til å bli en løsning med det første, så er det nå samtaler mellom partene.

– Ja, faktisk. For første gang på 15 måneder så snakker vi og NHO sammen. Bare det er jo et fremskritt, selv om det bare er snakk om sonderinger, sier Ingebrigtsen.

Møtes igjen

Samtalene fant sted i Oslo i forrige uke og nye samtaler er planlagt.

– Vi har blitt enige om å møtes igjen, ja, sier Ingebrigtsen.

Han understreker at han ikke ser for seg en snarlig løsning i den kompliserte konflikten.

– Sånn som jeg vurderer det så står vi like langt fra hverandre som for 15 måneder siden. Lite har endret seg. For at det skal bli en løsning, så må nesten en av partene gi seg, sier Ingebrigtsen.

Thor Chr. Hansteen, assisterende direktør og advokat i NHO Logistikk og Transport, bekrefter at det er dialog mellom partene.

– Det er med håp om å få en løsning både for Risavika og for sympatistreikene i Tromsø og Mosjøen, sier Hansteen.

Ønsker en løsning

Hansteen legger ikke skjul på at 15 måneder med sympatistreiking er lenge.

– Det er spesielt, ja. Det er nok en av de lengste sympatistreikene vi har hatt. Jeg har imidlertid inntrykk av at begge partene er villige til å se på saken og ønsker en løsning, sier NHO-direktøren.

– Havnearbeiderne mener at man står like langt fra hverandre som for 15 måneder siden. Hva mener du om det?

– Akkurat det ønsker jeg ikke å kommentere.

Må vente

Geir Ingebrigtsen sier at de registrerer at NHO har gode samtaler med de streikende i Risavika, som altså er hele utgangspunktet for streiken i Tromsø.

– Men det er ikke aktuelt for Norsk Transportarbeiderforbund å skrive under på noen avtale i Risavika før det foreligger en løsning også i Tromsø og Mosjøen, sier Ingebrigtsen.

– Dere har vært i streik i 15 måneder. Det kan ikke være enkelt?

– Bortsett fra en mann så er hele gjengen fortsatt intakt. Men det har blitt tøffere. Vi har mistet den boosten som aksjoner gir oss. Vi har så godt som mistet streikeretten etter at 41 medlemmer ble dømt i tingretten. Men vi vil ha streikeretten tilbake og har anket saken til lagmannsretten. Det siste der er at saken er tatt inn til behandling. Så får vi se, sier Ingebrigtsen.