Kommuneoverlegen fikk to henvendelser om veggedyr på Viking hotell i fjor høst, og på bakgrunn av dette ba han om virksomhetens skriftlige rutiner for forebygging og håndtering av veggedyr. I tilsynsvarslet skriver kommuneoverlegen at han ikke fikk disse på tross av flere purringer, og at tilsyn derfor måtte gjennomføres.

Tilsynets ble gjennomført i midten av desember, og som følge resultatet av tilsynet var et avvik og fem anmerkninger i forbindelse med håndtering av veggedyr.

Avvik

Avviket går på internkontroll, som skal dokumenteres i det omfang som er nødvendig på bakgrunn av virksomhetens art, aktiviteter, risikoforhold og størrelse. I tilsynsrapporten, utarbeidet av kommuneoverlege Trond Bratland, rådgiver Monica Kvaal og rådgiver Mona Yri, står det at en del rutiner ikke er skriftliggjort.

– En del av rutinene for sjekk og bekjempelse av veggedyr er ikke skriftliggjort, blant annet rutine for sjekk av rommene. Det mangler også for eksempel kontroll av kjernetemperatur i interiøret som varmebehandles, står det i tilsynsrapporten.

På bakgrunn av dette avviket utformet kommuneoverlegen vedtak om retting av avviket. Vedtaket sier at manglende rutiner må skriftliggjøres, med en frist 2. mars.

Anmerkninger

Anmerkninger i en tilsynsrunde er forhold som ikke omfattes av definisjonen for avvik, men er like fullt avvik som tilsynsmyndigheten mener det er nødvendig å påpeke. Under tilsynsrunden på Viking hotell i desember fant tilsynsmyndigheten fem anmerkninger:

• Rutinene ble ikke fulgt ved de to rapporterte veggedyrtilfellene. Det er viktig at de nye rutinene gjennomgås jevnlig med de ansatte, slik at alle vet hva de skal gjøre når veggedyr oppdages.

• Dersom hotellgjester oppdager veggedyr bør de få infoskriv fra hotellet om veggedyr, for eksempel Folkehelseinstituttets faktaskriv.

• Det er viktig at det skaffes datablad for produkter som benyttes til bekjempelse av veggedyrene, også når utførelsen skjer av sertifiserte skadedyrbekjempere.

• Hotellet bør ha en systematisk oversikt over hvilke rom det har vært veggedyr på. Dette for å ha kontroll på om det eventuelt er rom som går igjen, og som kan tyde på at saneringen ikke har vært tilfredsstillende.

• Det forventes at nye overordnede rutiner for å etterleve regelverket knyttet til forebygging og håndtering av veggedyr overføres til eiers andre hotell.

Har utbedret

Viking Hotell har nå svart kommunen, og har gjennomgått de avvik og anmerkninger som ble avslørt under tilsynet.

Beate Føre ved Viking Hotell Tromsø skriver til kommunen at hotellet nå har utarbeidet detaljert og skriftlig instruks for grundig sjekk av rom på bakgrunn av avviket som ble funnet.

– Dette for å sikre at alle ansatte skal ha god kjennskap til hvordan dette arbeidet utføres, og for å sikre en god kvalitet på dette arbeidet, skriver hun.

Det har også blitt avholdt personalmøte hvor håndtering av veggedyr var et av temaene, og en gjennomgang av rutinene ved mistanke om veggedyr ble foretatt.

De har også skrevet ut flere eksemplarer av Forkehelseinstituttets «Infoskriv om veggedyr til overnattingssteder», og Føre skriver at et slikt faktaskriv vil bli utlevert til gjester som opplever veggedyr, eller har mistanke om veggedyr. Hotellet arbeider også med å skadde datablad for produkter som benyttes til bekjempelse av veggedyr.

Føre skriver som kommentar til anmerkning nummer fire at hotellet har utarbeidet en systematisk rutine som sikrer at alle rom sjekkes for veggedyr. Dette systemet viser også hvilke rom som har vært infisert, og systemet er utformet slik at disse rommene skal sjekkes oftere.

Foto: Arne Nilsen, Tromsø Museum
Foto: Ronald Johansen