Prisen, som skal trekke fram tiltak, organisasjoner eller enkeltmennesker, ble delt ut for tredje gang og mer fortjent var det kanskje ikke, ifølge NFU.

– Det er veldig fortjent. Hvert av de tre årene vi har delt ut prisen har vi egentlig kunne gitt den til Alfheim aktivitetshus, men vi har ventet med det. Bandene fra Alheim bidrar på alle faste sosiale arrangementer vi har året rundt. NFU som organisasjon har mye med Alfheim å gjøre. Dette er en pris vi har gledet oss til å dele ut, sier Jørgen Fossland som er leder for NFU Tromsø.

Tidligere vinnere er Arbeidsprosjekt Slottet i 2013 og Workinnmarka skole i 2012.

– Betyr alt

Leder for Alfheim aktivitetshus, Lillian Sørem, ble rørt til tårer da hun mottok prisen torsdag kveld.

– Prisen betyr alt, sier Sørem som er leder for aktivitetshuset som tilrettelegger kultur- og fritidstilbud for funksjonshemmede i alle aldre i Tromsø kommune.

– Det er en glede å gå på jobb hver dag. Det føles ikke i det hele tatt som en jobb.

Med seg følger Anna M. Bamba som er fast medlem i husbandet Sana Sol.

– De er kjempeflinke her og veldig grei med oss. De gjør sånn at jeg vil være her hver dag, sier vokalisten som også ser fram til danseforestilling neste helg.

– Det blir kjempemorsomt, sier Bamba.

Bekreftelsen

NFUs pris er en diplom med en tegning på. Ikke en stor pengepris, men en livsviktig bekreftelse.

– Det er godt å få en bekreftelse på det vi gjør. Det varmer i hjertet og gir mot til å fortsette, sier Espen Olsen som er nestleder ved aktivitetshuset. Både han og Lillian ble litt nervøs når den ferske byråden for kultur stakk innom i sammenheng med prisutdelingen.

– Jeg er her for første gang på besøk og jeg er kjempeimponert. Det de har fått til her er verdt prisen alene. De har et fantastisk tilbud her oppe som er med på å fremme det som er visjonen til Tromsø kommune, sier Vanja Terentieff som er byråd for næring, kultur og idrett.

– Tilbudet her er på mange måte avhengig av de personene og menneskene som er her. At de har fått en pris i dag er et bevis på akkurat det.

Innsats for likeverd

Likeverd innebærer inkludering og deltakelse i samfunnet. NFU Tromsø har opprettet prisen for å trekke fram tiltak, organisasjoner eller enkeltmennesker som gjør en innsats for likeverd.

- Årets prisvinner har i mange år bidratt til dette gjennom ulike tilbud og aktiviteter hvor de gir utviklingshemmede troen på seg selv og på at de er nøyaktig like mye verdt som alle andre mennesker. Arbeidet som prisvinneren gjør er av uvurderlig verdi, ikke bare for de som benytter seg av tilbudene og kompetansen der, men for hele Tromsø, skriver Norsk forbund for utviklingshemmede.

Gis meningsfulle tilbud

I sin begrunnelse skriver NFU følgende:

"Alfheim aktivitetshus tildeles NFU Tromsøs likeverdspris 2014, fordi mennesker med funksjonsnedsettelser i alle aldre gis meningsfulle kultur- og fritidstilbud, og inkluderes i kulturlivet i Tromsø kommune."

"Alfheim aktivitetshus og de som arbeider der gir opplæring i musikk, dans, drama, matlaging, kunst og håndverk, forskjellige fysiske aktiviteter og mye mer."

FORTJENT: Styreleder for NFU Tromsø, Jørgen Fossland, mener prisen var vel fortjent. Foto: Håkon Steinmo