Jeg vet at mange har et sv›rt personlig forhold til torsketunger – og er av den oppfatningen at man ikke skal klusse med «bestemorsmåten» å servere dem på.

Men om du kan tenke deg å se forbi remulade, gulrotrasp og kokte poteter så kanskje denne oppskriften får deg til å briste ut i eksotisk tungetale?

For å lykkes må skaffe deg det japanske griljermelet «panko» og du må tørre å være raus med de sterke krydderne.

Da blir det en perfekt asiatisk variant av nordnorsk tradisjonsmat.

Friterte torsketunger

4–5 små torsketunger per person.

2 ss hvetemel

1–2 egg

3–4 dl panko-smuler (finnes på eksotiske matbutikker)

1 ts karri

1 ts cayennepepper

1 ts salt

Tørk torsketungene godt med papir før du legger den i en skål. Strø over hvetemel samt krydder.

Dypp tungene i egg før du panerer dem i panko-smuler. Panko er japansk griljermel som gjør tungene ekstra sprø.

Det kan også brukes til andre pareringer – fiskefileter, kylling eller annet som skal ha crispy skorpe.

Trykk gjerne fast pankoen slik at det fester godt.

Stek (eller friter) tungene i rikelig med nøytral olje.

Tungene er ferdige når de har fått fin og gylden farge på hver side. Legg opp på tørkepapir og la fettet renne av.

Søtsterk wok-salat

Alternativ fredagskos? Kruttsterk taco for voksne

Dette er et tilbehør som passer perfekt sammen med friterte retter som torsketunger. Smak gjerne på kryddersausen slik at den er godt balansert mellom det søte og sterke.

1 gulrot i halvmåner

1 neve sukkererter i strimler

1/2 rød løk i båter

2 dl strimlet kinakål/pak choi

8 cherrytomater i båter

1/2 mango skjært i terninger

1/2 finhakket chili

2 fedd hvitløk

1/2 bunt hakket koriander

1 ss hver av fiskesaus, sesamolje, sweet chilisaus og østerssaus (smak gjerne)

Fres gulrot, løk og sukkererter i wok til det har fått litt farge.

Legg i kinakål, hvitløk og chili og fres i 1–2 minutt.

Hell i olje og kryddersauser.

Helt til slutt – legg i tomater, mango og koriander og rør rundt. La bli litt varmt før du serverer.

Legg opp ris, wok-salat og torsketunger på en tallerken. Strø over litt koriander og server.

I glassene passer det godt med lys pils eller hveteøl.

Vel bekomme!