I en tid hvor Russlands forhold til Europa ikke akkurat er å skryte av, har ungdomshuset Tvibit ikke latt seg skremme.

I Arkhangelsk og Murmansk har man i flere år latt seg inspirere av Tvibit i Tromsø, som har vært på besøk flere ganger i Russland. Denne gang møttes de tre vennskapshusene for første gang i Tromsø for å legge en femårsplan for fremtiden til de tre husene.

– Det er utrolig inspirerende å være her og se hva de har fått til. Vi tar med oss veldig mye tilbake til Arkhangelsk, sier Ksenia Karataeva som forteller at de nettopp har fått helt nye lokaler på 8000 kvadratmeter. Ungdommene i Arkhangelsk har også bestemt at de skal organisere på nytt og starte med blanke ark. Derfor var besøket i Tromsø ekstra verdifult.

Berikende samarbeid

Nestleder ved Tvibit, Sif Vik, er kjempefornøyd med samarbeidet og tror det kan komme mye godt ut av besøket.

– Tvibit har vært lengst og vi har utviklet egne metoder for ungdomsarbeid gjennom ungdomsstyrte prosjekter og det handler om at ungdom gjør arbeidet selv. Dette har Murmansk latt seg inspirere for lenge siden, nå er Ankhangelsk interessert i å lære fra oss, sier Vik som forteller at de har som mål å møtes to ganger i året.

– Prosjektet vi har jobbet med nå er et felles prosjekt som kommer til å påvirke oss alle sammen. En del av dette prosjektet blir å utvikle nye metoder. Vi vil også være med på helt nye ting og ikke minst utvikle nye metoder. For det er mye vi ikke kan og ikke har gjort enda.

Fikk se nordlyset

De åtte ungdomsarbeiderne fra barentsregionen forteller om et intensivt, men forfriskende opphold i Tromsø. En tur som ble rundet av med noe de fra Arkhangelsk aldri hadde sett før.

– Vi fikk se nordlyset i går. Det var helt utrolig og jeg tror det var et tegn på at dette var et bra opphold vi vil tjene på i fremtiden, sier Elena Demidova.