TNS Gallup har på oppdrag fra Likestillings- og diskrimineringsombudet gjennomført en landsdekkende undersøkelse om diskriminering av foreldre som venter barn eller er i foreldrepermisjon. Til sammen deltok 114 kvinner fra Nord-Norge - og totalt deltok 2014 personer. Dette opplyser Likestillings- og diskrimineringsombudet i en pressemelding.

Over landsgjennomsnittet

57 prosent av kvinnelige arbeidstakere i Nord-Norge oppgir i undersøkelsen at de har opplevd én eller flere former for diskriminering. Det er over landsgjennomsnittet. Kun kvinner i Oslo føler seg mer diskriminert enn i Nord-Norge.

- Graviditetsdiskriminering er alvorlig for den som rammes, og det er alvorlig for samfunnet. Altfor mange arbeidsgivere bryter loven. Undersøkelsen viser at vi har en jobb å gjøre i alle deler av landet. Tallene for landsdelen bekrefter at denne formen for diskriminering er utbredt i Nord-Norge, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik i pressemeldingen.

Brudd på likestillingsloven

Undersøkelsen viser at mange opplever situasjoner som likestillingsloven har forbud mot, slik som å få spørsmål på jobbintervju om man venter barn eller ikke få en jobb fordi man er i foreldrepermisjon.

Likestillings- og diskrimineringsombudet får flest henvendelser angående temaet graviditet og foreldrepermisjon.

‒ Daglig ringer folk oss og forteller om denne typen diskriminering. For mange arbeidstakere betyr det å få barn dårlig behandling og dårligere muligheter på jobben. Slik kan vi ikke ha det. Det skal være mulig å kombinere arbeidsliv og familieliv, sier Ørstavik i pressemeldingen.