Banksjef i DnB Tromsø, Martin Wangberg, erfarer at unge voksne kan for lite om personlig økonomi og at mange sløser for mye. Da en klasse fra en videregående skole besøkte bankens hovedkontor i Oslo nylig, testet de «Sløsekalkulatoren». Denne viste at hver enkelt av elevene i gjennomsnitt sløser vekk 30 000 til 40 000 kroner i året.

– Dette er utrolig mye penger. Særlig for en gruppe mennesker som ikke har mye penger. Det finnes selvfølgelig mange flinke unge folk der ute, men den erfaringa vi gjorde oss i konsernet, var at ungdommene ble sjokkert over hvor mye penger de egentlig bruker på ingenting, forteller Wangberg.

Viktig med kunnskap

Elevene var heller ikke klar over at man må ha minst 15 prosent egenkapital for å kunne få innvilget boliglån. Og ingen av elevene sparte til bolig. Banksjefen mener dette kan få konsekvenser.

– Konsekvensene av å ikke spare er ganske brutale. Mange vil jo kjøpe seg bolig en gang. Men når dette er aktuelt får folk sjokk over at det kreves så mye i egenkapital, sier Wangberg.

Likevel mener han ikke dette er en urovekkende situasjon.

– Her hever jeg ingen pekefinger, men som alt annet er litt grunnleggende kunnskap viktig. For eksempel at man klarer å sette av litt penger og at ikke alt brukes.

– Blitt vant med lav rente

Rentenivået i Norge har vært lavt i flere år og er nå rekordlavt. Wangberg forteller at dette kan ha bidratt til at mange bruker mer penger enn tidligere.

– At renta er lav er jo ikke et problem. Men jeg vil si at vi har blitt veldig godt vant med lav rente, og forbruket har blitt deretter. Det vi ser som kan bli en utfordring er dersom renta skulle begynne å stige. I praksis betyr dette at mange som over lang tid har hatt et høyt forbruk, må gjøre noen omrokkeringer i sin økonomi, forklarer han.

Fordel med opplæring

Løsningen på sløsingen kan være å lære opp barn og unge i større grad.

– Jeg vil jo tro at unge får en større fordel dersom man starter tidlig med å lære barn om sunn fornuft når det kommer til økonomi. Både skole og foreldre burde diskutere hvordan man kan bruke penger fornuftig. Det er vanvittig mye folk som kan det, også er det noen som kanskje ikke er like flink, sier Wangberg.

Og peker på at opplæringen burde starte allerede i tiårsalderen.

– Fra du er ti år kan du få ditt første kort, og da begynner treninga med å håndtere dette, sier han.

– Ikke bruk mer enn du har

Banksjefen kommer også med noen gode råd for unge voksne når det kommer til personlig økonomi.

– Det første jeg tenker på er å ikke bruke mer enn man har. Et generelt godt bankråd er å opprette en bufferkonto til uforutsette hendelser, i tillegg til at man har en mer langsiktig plan med sparing på konto, forklarer Wangberg.

Og advarer mot å betale dyre ting med Mastercard.

– Pass på Mastercard-gjeld. Disse har høy rente. Dersom vaskemaskinen ryker, du ikke har bufferkonto, og kjøper ny maskin på Mastercard, er du litt ute å kjøre, sier han.

Kunnskap: Martin Wangberg mener kunnskap om fornuftig pengebruk er viktig. FOTO: Renate Pettersen Foto: RENATE PETTERSEN