Fredag var det 125 år siden Trollfjordslaget fant sted i Lofoten. Som en hyllest til kystfiskerne, ble dette markert på utestedet No.24 i Tromsø fredag kveld. Arrangør, Aina Nilsen, mener det er viktig å få til en årlig markering av dagen fremover.

– Til nå har det ikke vært noen årlig markering, men vi ønsker å ta dette opp og markere dagen årlig fremover. Dette fordi det som skjer innenfor fiskeri i dag er langt mer alvorlig enn det som skjedde i Trollfjorden, forteller Nilsen.

Hyllest til fiskerne

Trollfjordslaget fant sted 6. mars 1890, og var en konflikt mellom småbåtfiskere og dampbåter i Lofoten.

– I Trollfjorden ble småbåtfiskere forsøkt utestengt av dampbåtene fra fisket i deler av fjorden. Ole J. Kaarbø, som var reder og ordfører i Svolvær, hadde organisert fiske med not fra dampbåtene. Kaarbø krevde 50 prosent av småbåtfiskernes fangst, og dette endte med håndgemeng. Blant annet ble småbåtfiskerne spylt med skoldhett vann fra dampkjelene ombord i notbåtene, forklarer Nilsen.

Fiskerne klarte å bryte opp sperringene, og Nilsen forteller at fredagens markering var en hyllest til den jobben fiskerne gjorde.

– Dette er jo en feiring av at 5000 fiskere sto opp for sin rett til å fiske. Dette er en milepæl, og Trollfjordslaget skapte blant annet fortgang i Stortingets arbeid med en ny Lofotlov som forbød notfiske på Lofothavet, sier hun

– Noe å ta lærdom av

Nilsen, også kjent som «Fiskerdattera», har blant annet stått bak underskriftskampanjen «Tromsøerklæringa». Denne går på at fisken fortsatt skal eies av det norske folk. Hun peker dermed på at det som skjedde i Trollfjorden, fortsatt er like aktuelt.

– Dette er viktig tematikk nå. Fiskerne den gangen holdt på å bli utestengt fra fisket. I dag er dette mye mer alvorlig fordi myndighetene er med på å rasere kystsamfunnet og folkets rettigheter til å livnære seg av kysten, sier hun.

Og legger til at Trollfjordslaget er noe å ta lærdom av.

– Man kan ta lærdom av Trollfjordslaget. Når folket ble urettmessig behandlet, aksjonerte de for å få sin rett, forteller Nilsen.

Underholdning: Det var riktignok ikke bare alvor som sto i fokus under markeringen. Her spiller Boknakaran for de fremmøtte. FOTO: Håkon Steinmo