Fagforeningene har tydelig markert sin motstand mot regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven. 8. mars er dette hovedparolen på markeringen av den internasjonale kvinnedagen i Tromsø.

– Lovendringene vil gå utover alle i arbeidslivet, men særlig kvinner. Kvinner er overrepresentert når det gjelder deltidsjobbing og blir klart de største taperne om lovendringene går gjennom, sier fylkesleder Hanne Marit Bergland i Norsk Sykepleierforbund.

Hun peker på at lovendringene vil åpne for større bruk av midlertidig ansatte, svakere vern når det gjelder arbeidstid med risiko for lengre arbeidsøkter, mer pålagt overtid og mer søndagsarbeid.

– Dette handler i bunn og grunn om å ha kontrollen over eget liv. Arbeidslivet vil bli slik at arbeidstakerne må være tilgjengelig når arbeidsgiver trenger det. Det gir ikke noe stabilitet og trygghet for arbeidstakerne, sier Torill Nustad i Kvinnefronten.

Likelønn

8. marskomiteen vil også ha fokus på likelønn.

– Det er noe som blir tatt opp år etter år. Det kravet har eksistert så lenge vi har gått i 8. mars-tog i Norge. Det har skjedd mye, men vi har ennå ikke likelønn. At politikerne ikke skammer seg over at det ikke er likelønn i Norge skjønner jeg ikke, sier Bergland.

I morgen håper 8. marskomiteen på stort oppmøte på Stortorget. Tidligere år har det brukt å dukke opp mellom 300 og 400 personer. I fjor kom det nesten 700 og komiteen tror det skyldes den brennhete debatten rundt reservasjonsretten.

– Det var skikkelig dårlig vær 8. mars i fjor. Det bøtta ned og var ikke et eneste menneske i Storgata i timene før toget. Men så kom det mange. Hadde været vært på vår side hadde det nok kommet over 1.000. Det var en sak mange var opptatt av, forteller Hanne Stenvaag i Rødt.

Sex uten samtykke

Det vil bli holdt appeller av Anna Sneve fra Norsk Sykepleierforbund, Amanda Beatric Hanssen fra Rød ungdom, Reidun Heggen fra Sosialistisk Ungdom og Nina Rosenlund fra Amnesty.

– Jeg skal ta for meg et viktig tema som sjeldent blir belyst, nemlig sex uten samtykke. Det er svært høye mørketall og et viktig problem å ta tak i, sier Amanda Beatric Hanssen fra Rød ungdom.

– Det er viktig å få fram de unge kvinnene. De er vokst opp i et samfunn som blir kalt likestilt, men så er det likevel ikke det, sier Nustad.

– Vettet er likt fordelt

Toget går fra Stortorget til Hålogaland Teater. Der blir det holdt 8. mars-kafé. Blant annet skal Trine Lise Olsen, Ida Løvheim, Nordaførr og Sara Ravna Lindmark underholde. Rektor Anne Husebekk ved Universitetet i Tromsø skal holde tale for dagen.

– Jeg kommer til å fokusere på kvinners rett til utdanning. I Norge er det flere kvinner enn menn som tar høyere utdanning, men slik er det ikke alle steder i verden. Og selv om vi har flere kvinner enn menn med høyere utdannelse i Norge, så er det langt flere menn som er sjefer enn kvinner. Jeg synes derfor at Norge ikke benytter seg av de talentene vi har fullt ut. Vettet er likt fordelt, sier Husebekk.

Amanda Beatric Hanssen fra Rød ungdom skal snakke om sex uten samtykke. Foto: Trond Tomassen