- Jeg kjenner at jeg fortsatt er irritert etter det som skjedde, sier Gausdal.

Det var rundt halv elleve fredag kveld at Iril Gausdal Johansen og kjæresten tok rutebuss 42 fra Jekta til sentrum.

- Det var en høylytt vennegjeng i 16-årsalderen som satt i en fireseter ganske langt fremme i bussen. De satt der og snakket stygt om folk og plutselig ser jeg og kjæresten min at de kaster søppel på damen foran som bruker hijab. Jeg ble helt sjokkert. Etterpå ga de hverandre high-five og oppfordret til mer, forteller Gausdal.

Kvinnen i hijab skal da ha snudde seg mot jentene og så forskrekket ut.

- Hun sa ingenting, men trykte på stoppknappen rett etter de kastet søppel på henne. Det så ut som hun ville av bussen, men så ombestemte hun seg og ble sittende, sier Gausdal.

«Hun har sikkert en sykdom»

De gikk alle av bussen på samme stoppested i sentrum.

- Da løper jentegjengen forbi damen og roper «det er så mørkt ute at vi ser henne ikke uansett» og «hun har sikkert en sykdom». Noe av det verste var at de oppførte seg som om de var veldig stolte over måten de snakket på, forteller 19-åringen.

- Jeg ble helt sjokkert, og kjenner jeg blir sint bare av å snakke om det. Hadde jeg sittet lenger fram i bussen ville jeg sagt ifra til dem, men vi satt et stykke unna dem. Det som er så rart er at det ikke var noen andre på bussen som reagerte. Det er skremmende, sier hun videre.

Etter hendelsen var Gusdal sint og skrev et innlegg på Facebook rett etter at hun hadde gått av bussen.

- Det er viktig at det kommer fram og at slike episoder ikke blir oversett. Det er rett og slett mobbing og rasisme, sier hun.

Tilbakemeldingene hun har fått så langt er fra folk som synes at det var en kvalm opplevelse.

- Man vet at flere folk bærer på rasistiske holdninger, men jeg har aldri opplevd å høre så hatefulle ytringer fra 16 år gamle jenter. Det er rett og slett usmakelig å ytre seg på måten jentene gjorde, sier hun.

- Langt over streken

Sandra Maryam Moe er daglig leder i Alnor, også kjent som Tromsø Islamske Senter. Hun synes hendelsen var langt over streken

- Det var veldig stygt av dem og langt over streken, sier Moe til iTromsø.

Hun synes det er godt at folk reagerer når slikt skjer.

- Det er viktig at slikt kommer fram. Vi oppfordrer muslimer til å ta kontakt dersom de opplever sjikanering. Det er viktig at slikt blir kartlagt dersom det er en økende trend. Vi har ikke fått så mange tilbakemeldinger, men man hører blant folk i miljøet at de er urolige. Flere snakker om at de føler seg delvis sjikanert i flere sammenhenger. De er redde for at det skal bli økt rasisme mot muslimer og frykter en økende fremmedfrykt, sier hun.

Hun peker på at det er mye negativ omtale av muslimer i blant annet media, og mange opplever at de blir stigmatisert på grunn av det som skjer ute i verden.

- Hvis det viser seg at det er mye rasisme så må det settes i gang tiltak. Det skal være religionsfrihet og gjensidig respekt blant dem som bor og lever i Norge. Det er trist å høre om hva denne damen har opplevd. Det er rett og slett mobbing. Når ungdom går ut med slike stigmatiserende holdninger er det bekymringsfullt. Det tyder på at de oppfatter andre kulturer og trosretninger som mindreverdige. Det er rett og slett mobbing, sier hun.

- Har du opplevd noe lignende?

- Jeg har fått trusler tidligere da jeg frontet et moskeeprosjekt i Tromsø. I 2014 har moskeen i Tromsø blant annet fått avskjærte griseføtter i posten, samt blitt forlangt å legge ned, sier hun.

Iril Gausdal (19) er fortsatt irritert etter det som skjedde på 42-bussen fredag kveld.