Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø har startet kronerulling på Facebook, og statusen har raskt spredd seg. Darwin er operert for patellalukasjon i det ene bakbeinet allerede, og det andre bakbeinet står for tur om tre uker. Operasjonene har et foreløpig kostnadsoverslag på 36.000 kroner.

– Vi tok imot Darwin fra Mattilsynet, slik at han kan få et nytt hjem, sier Cecilie Johansen, styreleder i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø.

Kostbar operasjon

Johansen legger ikke skjul på at en operasjon som koster mellom 30.000 kroner og 40.000 kroner gjør innhogg i økonomien til Dyrebeskyttelsen her i byen, men sier at det ikke var tvil om at operasjonen skulle gjennomføres.

– Vi avliver ikke dyr som med den riktige veterinærbehandlingen kan bli frisk og ha et godt liv. Dersom vi får anbefaling om avliving fra veterinæren, fordi det vil være det som er det dyrevelferdsmessig forsvarlige, gjør vi det. Men aldri fordi vi for eksempel ikke har plass, sier Johansen.

Flere må opereres

Flere av dyrene som kommer inn til Dyrebeskyttelsen i Tromsø har behov for operasjoner eller annen veterinærbehandling.

– Det er svært sjeldent at vi får inn dyr som har behov for en så dyr operasjon som Darwin, men veldig mange dyr har behov for veterinærbehandling i større eller mindre grad for å forhåpentligvis få et godt liv, i tillegg til enkelte standardbehandlinger som alle dyrene får før de blir omplassert, sier Johansen.

Livlig hund

– Hvis alle dyrene vi fikk inn hadde hatt behov for så dyre operasjoner hadde det ikke gått rundt økonomisk, men det skjer som sagt sjeldent. Vi setter oss aldri i gjeld vi ikke kan betale, forsikrer Johansen.

Darwin beskrives som en ung og livlig hund av leder av hundegruppa, Nina Ravn. Han skal ha gode forutsetninger for et langt og fint liv når han er ferdig operert.

– Selv om operasjonene er kostbare, så betyr det alt for den lille krabaten at han får dem. Fosterhjemmet beskriver Darwin som helt herlig, og skal adoptere han selv. Planen er med andre ord at han skal få være der resten av livet sitt. De har jobbet masse med med han og han har hatt en veldig positiv utvikling den tida han har vært der, opplyser Ravn.

Av: Renate Pettersen

KOSTBART: Cecilie Johansen, styreleder i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø, legger ikke skjul på at dyrenes operasjoner og veterinærbehandlinger er kostbare for den frivillige organisasjonen. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen