Det er rullestolbruker Anita Larsen som er idéhaver og initiativtaker bak prosjektet Rampestreker, som i samarbeider med fengselet produserer ramper til sentrumsbutikkenes inngangspartier.

Etter en ulykke for flere år siden havnet Anita i rullestol og fikk merke på kroppen hvor dårlig tilrettelagt Tromsø sentrum er for folk med bevegelseshemming.

– I Tromsø er det trapper overalt for å komme seg inn i butikkene. Slik at jeg levd i mange år nå og jeg synes det er for dumt at det skal være sånn. Det sier seg selv at man ikke kan rive inngangspartiene på gamle bygårder og verneverdige bygg. Derfor blir dette en kjempebra løsning hvor man kan ta rampene ut når man trenger det, sier Larsen.

Inspirerende arbeid

Etter at ordfører Jens Johan Hjort tente på ideen om prosjektet, har Tromsø fengsel nå produsert og levert den første rampen til en av byens bedrifter.

– Da vi fikk forespørselen fra Anita og Hjort var vi ikke sene om å si ja. Dette er viktig for byen og de innsatte tente på ideen. De ville være med å bidra og arbeidet er utrolig inspirerende, sier verksbetjent ved Tromsø fengsel, Odd-Roald Schjølberg, før han legger til at ingen rampe blir lik. For hver bestilling tar de blir mål i den enkelte butikk for å kunne skreddersy rampene.

– Anita har satt fingeren på en utfordring og har i tillegg kommet med løsningen. Måten dette er tatt imot på i Tromsø er enestående, og jeg er glad for at hun tok meg til side og fortalte om hvor dårlig Tromsø er på tilgjengelighet, sier ordfører Jens Johan Hjort.

Unikt prosjekt

Frisørsalongen Salong Carina er den første bedriften i byen som nå tar i bruk den portable rampen.

– Jeg var rask med å legge inn en bestilling da jeg hørte om dette. Jeg har vært ute etter en slik rampe helt siden jeg flyttet salongen hit fra Veitasenteret. Frem til nå har rullestolbrukere vært avskåret fra å komme inn hit, men med rampen blir byen mer tilgjengelig for alle. Den fungerer kjempebra og er lettvint å legge ut. Jeg er storfornøyd, sier innehaver og daglig leder, Vigdis Azaouzi.

Ved hjelp av et skilt i butikkens vindu blir kundene informert om hvilket nummer de kan ringe når man har behov for rampene. Målet er at alle skal ha lik mulighet til å komme seg inn.

– Rampen fungerer veldig bra. Fengselet har gjort en kjempejobb og det er nettopp samarbeidet med dem som gjør prosjektet unikt. De innsatte får gjort en meningsfylt jobb gjennom å hjelpe andre og jeg håper alle butikkene ønsker å være med på dette, sier Larsen.