Søndag ble det klart at nominasjonskomiteen i Tromsø Høyre vil ha 23 år gamle Kristian Støback Wilhelmsen som partiets ordførerkandidat foran valget i høst.

Wilhelmsen, som er landets yngste Høyre-ordførerkandidat, skal dermed kjempe mot blant andre 49 år eldre Jarle Aarbakke (Ap) om ordførerjobben. Den fighten gleder Aarbakke (72) seg til.

I snitt

- Jeg vil først gratulere Wilhelmsen med tilliten. Jeg syns han har vært tøff som har sagt ja til en slik utfordring. Så ser jeg fram til å møte ham i politiske dueller i valgkampen. De blir det nok flere av, sier Aarbakke.

Fokuset på aldersforskjellen mellom de to tar den tidligere UiT-rektoren med knusende ro.

- Vi har den alderen vi har, både ham og jeg. I snitt har vi vel den alderen folk forventer av en ordfører, smiler Aarbakke.

Wilhelmsens "sjef"

Aps ordførerkandidat har i egenskap av rektor på UiT vært sjef for Wilhelmsen, som har gått jusstudiet ved Universitetet i Tromsø.

- Ja, hvis han begynte å studere før 1. august 2013 så har jeg vært hans rektor. Jeg kjenner han ikke av den grunn, men jeg ser fram til bli kjent med ham, sier Aarbakke.

- Til tross alderen, så har han Wilhelmsen vel så mye politisk erfaring som deg?

- Det stemmer at han har mer kommunalpolitisk erfaring enn meg. Men jeg har arbeidet i spenningsfeltet mellom politikk og fag i mange år, og har gjennom det vært med på å bygge Tromsø og Nord-Norge. Så jeg regner meg ikke som helt uerfaren, og det er vel derfor noen har stemt på meg i forbindelse med nominasjonen, sier Aarbakke.

Tidlig valgkamp

Han sier at Ap er godt i gang med langdistanseløpet inn mot valgdagen 14. september.

- Vi har planlagt valgkampen ganske lenge allerede. Selv om valgkampen tradisjonelt er mellom avsluttet sommerferie og valgdagen så vet vi jo at mange bestemmer seg for parti allerede før sommerferien. Og det tror jeg mange andre partier også har erfart. Så vi kommer helt klart til å være aktive på denne siden av sommerferien også, sier Aarbakke.

Vitamininnsprøyting

Ap-ordførerkandidaten lar seg motivere av gode målinger både nasjonalt og lokalt.

- Klart det er en vitamininnsprøyting. Nasjonalt ligger vi rundt 40 prosent jevnt og det samme gjør vi i Tromsø. Vi tror at det betyr at veldig mange velgere vil ha våre politiske løsninger og ikke er så komfortable med de blåblås politikk - verken nasjonalt eller her i Tromsø, sier Aarbakke.

UNG KANDIDAT: Kristian Støback Wilhelmsen. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen