Tirsdag tar fylkesrådet stilling til etablering av et system for innvendig og utvendig annonsering/opprop av holdeplasser på bybussrutene i Tromsø og Harstad. Det skjer etter at Blindeforbundet i Troms og stiftelsen Stopp Diskrimineringen vant fram med klagen til Likestillings- og diskrimineringsnemnda om at fylkeskommunen bryter loven om universell utforming.

Billigste løsning

– Det er viktig og bra at vi får dette. Hvis fylkesrådet vedtar innstillingen vil vi kunne ha det på plass i løpet av 2015, sier Ivar B. Prestbakmo (Sp), fylkesråd for samferdsel og miljø.

Blindeforbundet krever at det skal være automatisk varsling av neste holdeplass på bybussene, og at bussene skal varsle på holdeplassene når de er på tur inn. I tillegg skal holdeplassene varsler på skjerm inne i bussene.

Fylkesråden hadde helst sett at de fikk på plass et sanntidssystem for varsling med en gang, men innser at han må gå veien via et mindre avansert system i først. Systemet fylkesrådet skal ta stilling er kostnadsberegnet til 300.000 kroner, mens et sanntidssystem koster fler millioner kroner.

LES MER: Snart kan du sjekke når bussen kommer på mobilen

Søkt om finansiering

Sanntidsinformasjonssystemet bygger på sammenkobling av GPS-teknologi og informasjon fra kjøretøydatamaskinen i hver enkelt buss. Den sammenstilte informasjonen gir hvert kjøretøy en posisjonsangivelse, som igjen gir grunnlag for automatisk å utarbeide prognoser for når bussen forventes å forlate din holdeplass. Denne informasjonen formidles til passasjerer på skilt/skjermer, nett og mobil.

– Vi snakker om et førstegenerasjonssystem som varsler om hvor bussen stopper, med et sanntidssystem vil man kunne få varsling om når bussen faktisk kommer, enten på skjerm og lyd på busstoppet eller på mobilen, sier fylkesråd Ivar B. Prestbakmo.

Fylkeskommunen har søkt Samferdselsdepartementet om finansiering av et sanntidssystem over den såkalte belønningsordningen.

– Det ligger inne i Harstad-pakken og vil kunne innføres der om to til tre år. Hvis vi får godkjent søknaden i departementet vil vi kunne ha fullskala sanntidssystem i Tromsø i 2016/2017.