Lørdag holdt Spillavhengighet Norge landsmøtet sitt på Scandic Grand Hotel i Tromsø, hvor 23 stykker hadde meldt seg på. Disse ville være anonyme overfor avisen.

– Flesteparten av dem som er her i dag er pårørende til spillavhengige, mens andre er spillavhengige selv, sier leder i Spillavhengighet Norge, Lill-Tove Bergmo.

– I fjor prøvde vi å få til et seminar her i Tromsø, men da såpass få viste interesse for dette, ble det hele mislykket. I år kjører vi landsmøte og vi har mange flere her i dag, sier Bergmo til avisa iTromsø.

Bekymret

Møtet er intenst, og bekymringen er stor etter at VG fulgte opp saken om mulig opphevelse av Norsk Tippings spillmonopol i Norge. I oktober i fjor ba nemlig Kulturdepartementet om en utredning av de økonomiske konsekvenser knyttet til en eventuell lisensordning for å slippe til utenlandske spillselskaper.

– Danmark har allerede hatt lisensordningen i tre år, og siden da har flere stått på venteliste i flere måneder for å behandle seg selv for spillavhengighet, sier Bergmo.

– Det ønsker vi ikke at skal skje her i Norge, legger hun til.

Får konsekvenser

Fredag skriver VG at det utenlandske spillselskapet Unibet mener at norsk idrett vil gå glipp av 500 millioner kroner i året ved å holde på Norsk Tippings monopol. I januar mottok derimot Kulturdepartementet en rapport som vurderte hvilke konsekvenser en eventuell lisensordning for utenlandske spillselskaper kan få for frivillige organisasjoner i Norge, og med det gjorde konsulentselskapet Rambøll en utredning.

– Kulturminister Thorhild Widvey (H) fastslo i etterkant at det var mindre sannsynlig enn tidligere at regjeringen ville åpne for en oppmykning av Norsk Tippings monopol på blant annet sportsbetting og øvrige pengespill, skriver VG fredag.

181 millioner kroner

I begynnelsen av februar skrev iTromsø at Tromsøværinger spilte for 181 millioner kroner i 2014, altså en økning på 58 kroner per hode. I fjor kunne også Spillavhengighet Norge fortelle at de fikk inn flere henvendelser fra nordlendinger med egen eller andres spillavhengighet, enn året før.

– Den høyeste andelen av innringerne opplyser gjerne ikke om hvor de ringer fra, men vel 20 prosent ringte inn fra Nord-Norge i 2014, sa koordinator for Spillforeningen i Nord-Norge, Åse Mette Østland til iTromsø i februar.

Organisasjonen opplevde også at vel 50 prosent henvendte seg til dem om avhengighet rundt pengespill hos de utenlandske spillselskapene.

Gjeldsregister

I en uttalelse fra Spillavhengighet Norges landsmøte, peker de på flere ting som i dag gjør hverdagen vanskeligere for spillavhengige.

Blant annet er de misfornøyde med markedsføringen av pengespill, og at dette har økt.

– Glorifiseringen av spill blir forsterket gjennom å bruke kjendiser og forbilder som ambassadører. Markedsføringen er aggressiv og påvirker de som har et problematisk forhold til spill negativt,heter det i uttalelsen.

De er også svært kritiske til at regjeringen har trukket vedtaket om gjeldsregister, særlig når mange av de spillavhengige har store utfordringer når det kommer til gjeld.

– Den store gjeldsbyrden kan føre til at det overskygger alt annet og reduserer effekten av behandling. Vi skal jobbe med å få dette opp på agendaen igjen, særlig med bakgrunn i at barn blir svært påvirket av at økonomien blir så dårlig.

Skeptisk: Leder i Spillavhengighet Norge, Lille-Tove Bergmo mener at antallet spillavhengige kan øke hvis lisensordningen for utenlandske spillselskaper går gjennom. Foto: Katharina Mila Hesby