Etter nesten en uke på Porsangmoen leir ved Lakselv er Norbye tilbake i sin vanlige jobb. Bak seg har han en uke som Heimevernsprest og veileder i etisk dilemmatrening.

– Det går ut på å få etikken til å sette seg i ryggmargen hos HV-soldatene. Soldatene skal reflektere over hvordan de skal utføre oppdraget sitt og samtidig gjøre minst mulig skade, sier Norbye til iTromsø.

Heimevernet har hatt etikk på agendaen i lang tid. Tidligere ble dette bare snakket om i klasserom, men nå er det fokus på å integrere lærdommen fra undervisningen også i de praktiske øvelsene.

– Det er viktig å stadig gjenta og trene på dette. Det skal være soldatenes refleks å handle etisk. Under øvelsene snakker vi ikke bare om det rent praktiske de gjør, men også hvilke valg som ligger til grunn for avgjørelsene, forteller sognepresten.

Blir sikrere

Han sier tilbakemeldingene fra HV-soldatene har vært udelt positive.

– Både de garvede og de ferske soldatene har satt pris på treningen. Det handler om at de skal opptre forsvarlig og bli ansvarliggjort sine handlinger. Denne treningen gjør dem sikrere på seg selv og sine avgjørelser. Å være soldat ligger langt fra de jobbene vi har til vanlig, sier Norbye.

Ved siden av den etiske treningen har han også fungert som Heimevernsprest.

– Under en slik øvelse blir det til at folk deltar på det som skjer. Oppmøtet under gudstjenesten var godt, sier han.

Samhold

Norbye deltar på øvelser med Heimevernet mellom tre og seks ganger i året. Der møter han andre HV-soldater som han gjennom årene er blitt godt kjent med.

– Vi er en gjeng som kjenner hverandre godt og har et godt samhold, sier han.

Det deltar omtrent 500 HV-soldater og -befal under øvelsen. I alt deltar i overkant av 5.000 personell fra Sjøforsvaret, Hæren, Luftforsvaret, Forsvarets spesialstyrker, Heimevernet, Forsvarets operative hovedkvarter, Forsvarets logistikkorganisasjon, Cyberforsvaret og Forsvarets sanitet i storøvelsen Joint Viking i Finnmark.

Øvelsen har til hensikt å øke Forsvarets evne til styrkeoppbygging og forflytning over lengre avstander. I tillegg vil det bli øvd på å bedre informasjonsflyten mellom avdelingene, nivåene og forsvarsgreinene.

HV-soldatene møtes til øvelse mellom tre og seks ganger i året. Sogneprest Gaute Norbye (t.v.) sier de har et godt samhold. Foto: Ellen Cecilie Eriksen, Heimevernet