Fredag kommer sjansen mange himmelentusiaster har ventet på i lang, lang tid. For dem som er under middels interessert vil sikkert si «det var jo solformørkelse for ti år siden». Det er riktig, men da var bare 50 prosent av solen dekket av månen. Denne gangen vil 95,4 prosent av solen bli dekt av månen, sett fra Tromsø. I tillegg er månen i helt perfekt avstand fra sola i forhold til å dekke den helt.

Bedre i Harstad

Professor ved UiT, Steinar Thorvaldsen, forteller til iTromsø at de vil benytte solformørkelsen for å vekke interessen for naturopplevelser blant folk.

– Månen vil dekke solen med 95,4 prosent, men dette blir ikke så mye som i Harstad. Her vil solen bli dekt med 95,7 prosent. Nå håper vi fenomenet vil bli synlig herfra.

For med seg hadde han meteorolog Sjur Wergeland som kunne melde om snøbyger og nordavind.

– Det vil komme nordavind, og periodevise snøbyger. Det betyr at man kan gå glipp av det her i Tromsø og i Harstad. Skal man sikre seg bør man dra innenlands eller til Bodø og Narvik. Da har man større sjans for å se fenomenet, sier Wergeland.

Sist gang i 1652

Og kanskje bør man ta turen inn til Skibotndalen eller til Kilpisjärvi. For det er en stund siden akkurat dette fenomenet var synlig i Troms. Man må faktisk helt tilbake til 1652 for å finne sist registrerte totale solformørkelse.

– Dette er noe alle vil merke om det er oppholdsvær. Det vil være som om en stor sky kom foran solen, sier Torsten Aslaksen som er professor ved UiT som forteller at fenomenet vil starte klokken 10.04 være på topp klokken 11.08 og avslutte 12.13.

4000 solturister

Den eneste plassen på norsk jord som vil oppleve total formørkelse er Svalbard. Der er det rapportert om hele 19 fly og opp mot 4000 besøkende førstkommende fredag.

– Det er der man virkelig får opplevelsen. Når formørkelsen er total vil man se stjernene rundt og det vil bli veldig mørkt. Det er en panoramaopplevelse, sier Thorvaldsen.

DÅRLIG FORMØRKELSESNYTT: 95 prosent av solskiven skal fredag være dekket av månen, men statsmeteorolog Hanne Sigrun Byhring melder om dårlige værforhold. Foto: Stig Rognan/Privat