Ifølge kommunikasjonssjef Hilde Pettersen på UNN er sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen ikke tilgjengelig for kommentar, da han er på reise. Hun henviser derfor til klinikksjef Jon H. Mathisen.

Mathisen, som var med på å utforme utredningen, sier til iTromsø at selv om rapporten viser at det er variasjon i responstider, er ikke det ensbetydende med at beredskapen totalt sett ikke er god nok.

Les også: Strykkarakter for ambulansetjenesten

– Rettesnor

– Den akuttmedisinske beredskapen er en kjede som består av bil- og båtambulanse, kommunal legevakt og helsetjenester og luftambulanse som sammen bidrar til å gi befolkningen trygge akuttjenester.

Ifølge Mathisen, benytter UNN de nasjonale normene for responstid som rettesnor, men legger hele den akuttmedisinske kjeden til grunn i arbeidet med å utvikle akuttberedskapen.

– Geografien i våre kommuner gir oss en ekstra utfordring med tanke på store avstander. Vi gjør hva i kan for å sikre befolkningen et trygt og forsvarlig tilbud nå og i fremtiden, utdyper han.

– Tallene fra Sintef er temmelig dystre. Jobbes det aktivt med forbedring på dette området?

– Jeg verken kan eller ønsker å kommentere detaljene, svarer klinikksjefen.

– Ingen kommentar

Klinikksjefen ønsker heller ikke å svare på hvorvidt han, i likhet med klinikktillitsvalgt for ambulansearbeiderne, Finn Olav Lind, mener ambulansetjenesten er underfinansiert- da med tanke på de nasjonale føringer som foreligger for beredskapen.

Han ønsker heller ikke å kommentere (1) det at tjenesten har gått med underskudd i en rekke år samtidig som innsparingskravene har blitt større og større, eller (2) i hvilke grad klinikk- og sykehusledelse kan påvirke budsjettet.

– Akuttmedisinsk klinikk har fortsatt et stort innsparingskrav, men vi har nå fått anledning til å se mot mer langsiktige løsninger. Hvordan det endelige oppdraget blir må vi komme tilbake til når det er avklart, sier han.

Prioritert område

I UNNs strategiske utviklingsplan 2015–2025 er prehospitale tjenester og mottaksmedisin definert som ett av fem prioriterte utviklingsområder.

– Hva betyr dette for ambulansetjenesten?

– Det innebærer at dette er vurdert som et område som skal gis oppmerksomhet i et fremtidig utviklingsperspektiv. Konkret kan nevnes at store veiprosjekt som Hålogalandsbrua, Bjarkøyforbindelsen og Langsundforbindelsen kommer til å medføre endringer i responstiden i fremtiden, noe som gjør at det vil være naturlig å se på endringer i stasjonsmønstre, sier Mathisen.

Han påpeker at etableringen av ambulansehelikopterbasen på Evenes også kan komme til å påvirke oppdragsmengden og transportmønstret både i bilambulansetjenestene og i hele den akuttmedisinske kjeden.