Tine Krøner er utdannet psykoterapeut og har arbeidet som kursleder i Grete Roede-bedriften siden 2001. Hun er rystet over utviklingen av slankekurer og dietter.

– Stadig flere som kommer til oss har ødelagt forbrenningen sin på grunn av ulike kurer de har gått på. De sliter rett og slett med å gå ned i vekt. Jeg forstår at folk ønsker å gå raskt ned i vekt, men det får ringvirkninger som de ikke er klar over, sier hun.

- Unngå belastningsskade

Etter 14 år hos Grete Roede har hun mye erfaring omkring kosthold. Hun ønsker at folk skal få øynene opp for det hun mener er «fornuftig» slanking.

– Jeg vil egentlig ikke stå med pekefingeren, men folk slanker seg tjukkere og er ikke klar over at de gjør det.

– Mange ønsker å gå hurtig ned i vekt. Når du går hurtig ned i vekt, mister kroppen både fett og muskelmasse, som hjelper oss med å holde forbrenningen oppe, samt er svært viktig for forebyggende helse og for å unngå belastningsskader. Når vi så legger på oss igjen, legger vi ikke på oss muskelmasse, men kun fett. Muskelmassen må trenes opp igjen. Går du saktere ned i vekt, dvs. 0.5-maks 1 kilo i uken, mister du forholdsvis mer fett og det blir en sunnere vektnedgang, legger hun til.

- Kan utvikle spiseforstyrrelse

Hun peker ut blant annet dietter som 4:3-, 5:2- og lavkarbodiett som ødeleggende.

– Går du på pulverkurer eller bruker faste som en del av dietten, er det lett å få et kunstig forhold til mat og det blir vanskelig å utvikle gode rutiner i hverdagen med normal mat. I verste fall kan du utvikle en spiseforstyrrelse, sier hun.

«Slanker» seg i uka

– Kroppen vender seg til et visst kosthold ved slike dietter. Kroppen blir vant til å spise lite, og pågår dette over tid, setter du ned forbrenningen. Mange tenker at de skal slanke seg, og det kan fort bli lite mat og for få måltider. Når helga kommer, er det ikke like lett å holde på fokuset, og det ender for mange med at en «slanker» seg i uka og legger på seg i helgene. Du legger lettere på deg, for da er kroppen klar for å ta til seg alt den bare klarer. Evolusjonsmessig har vi enda en «steinalderkropp» som er bygd for å overleve, og ikke tilpasset den enorme overfloden vi har tilgjengelig. Det gjør at forbrenningen settes ned når det er lite mat og kroppen tar til seg alt den bare klarer når vi så gir den tilgang på mer mat, sier Krøner.

– Når en skal spise normalt igjen etter ekstreme kurer med rask vektnedgang, vil man da dessverre lett legge på seg de tapte kiloene og muligens legge på noen ekstra. Samtidig har du påført kroppen ekstra belastning, sier hun.

Problemer med kosthold

Hun påpeker at diettene kan ha virkning i for enkelte, men veien tilbake til et «normalt» kosthold er vanskelig. Samtidig mener hun at enkelte kan få et problematisk forhold til mat.

– Veldig mange går med tankene: «Jeg skal slanke meg, derfor må jeg ikke spise». Jeg har hatt flere unge jenter som ikke har klart å begynne på kurs hos oss fordi de har problemer med å forholde seg til et vanlig kosthold etter blant annet pulverkurer. De klarer ikke å forholde seg til det å tygge mat, sier hun.

– Spis mer

Hun forteller videre at det er viktig med planlegging dersom du ønsker å gå ned i vekt.

– Øk måltidene, spis mer og drikk rikelig med vann. Skal du ha en fornuftig vektreduksjon er det hensiktsmessig å vite hvor mye du skal spise. Det er også lurt med gode rutiner for trening. Gjør du en avtale med en venn eller en kollega, er det lettere å følge opp og det blir hyggeligere å komme i gang, sier hun.

– Det er mange som har problemer med å øke måltidene når de skal slanke seg. Det krever god planlegging. Vi har fokus på matglede, og for mange anbefaler vi mer mat enn de er vant til. På kursene er den største overraskelsen ofte at de kan spise mer enn de har gjort før, og samtidig gå ned i vekt, derfor er det ikke kjipt å gå ned i vekt på en fornuftig måte. Det enkle er ofte det beste, forteller Krøner.

Mislykkes

Senterleder ved Ernæringssenteret og klinisk ernæringsfysiolog på UNN, Hugo Nilssen, forklarer at dietter ofte er dømt til å mislykkes.

– Det som er med dietter er at de som regel ikke fungerer over lengre tid og det kan ikke forenes med sunnhet. Med dietter er det enkelt å gå ned i vekt, men å holde vektnedgangen er problemet. Hvis vi ser på statistikken, så er det kun mellom 10 og 20 prosent som faktisk klarer det, sier Nilssen.

– Samtidig kan en diett ødelegge troen på deg selv. Da blir det vanskelig å opprettholde motivasjonen for vektreduksjon, legger han til.

Han oppfordrer personer som ønsker å gå ned i vekt til en livsstilsendring som er mulig å opprettholde.

– Dietter gir midlertidige effekter. For å gå ned i vekt må man finne et levesett som man kan leve med og etablere gode vaner, sier han.

– Kroppen motarbeider vektnedgangen

Videre opplyser han at det også er former for arvelighet når det kommer til overvekt.

– Noen er født med anlegg til å legge på seg, men alle som går ned i vekt flytter kroppens vurdering av normalvekt. Kroppen motarbeider da en vektnedgang aktivt. Du seiler i evig motvind og dette kan ikke løses med en kur, sier han.