Keiserdømmet til Stor-Mogulene dekket største delen av India, Pakistan, Bangladesh og store deler av Afghanistan i flere hundre år.

Å gå inn på historien rundt keiserdømmet vil kreve langt mer plass enn det som er til rådighet her, men jeg kan nevne at riket hadde stor betydning for dagens indiske og pakistanske kjøkken.

I dagens spalte skal vi lage en pakistansk versjon av signaturretten Chicken Korma.

Til forskjell fra den indiske varianten bruker vi yoghurt og cashewnøtter istedenfor kokosmelk og kokosrasp. I øvrig er de ganske like de to oppskriftene.

Chicken Korma

Det første man bør tenke på når man lager chicken korma er at man har alle råvarene ferdig forberedte – eller mis en place, som franskmennene sier. Ellers blir det bare søl ...

Begynn med å skjære:

1–2 løk i tynne skiver

4 kyllingfileter i terninger.

Mål opp 1 ts hver av henholdsvis malt koriander, garam masala, kummin, chili og gurkemeie (og ev. 1/2 g safran).

Knus 6 nellikspiker, 15 pepperkorn og et laurbærblad i en krydderkvern eller morter.

Knus fem-seks hvitløkfedd, 3–4 cm revet ingefær og 50 gram cashewnøtter til en pasta i en morter.

Varm opp 1 dl nøytral olje i en wok eller gryte. Fres løken til den er blitt skikkelig brun og sprø. Dette er viktig!

Løft opp løken med en hullsleiv og legg den på tørkepapir.

Fres kyllingen i samme olje til den er halvveis ferdigstekt. Hell over 2,5 dl tyrkisk yoghurt og kok opp. La koke sakte i ti minutter.

Nå kommer det morsomme: Knus den sprøstekte løken til en pasta (i morteren). Legg alle krydderne, alle pastaer og eventuelt litt vann om sausen blir for tjukk i gryta. Len deg over gryta og trekk pusten – det dufter fantastisk!

La det småkoke i ytterligere 10–15 minutter til oljen og yoghurten har skillet seg litt.

Like før servering strør du over ferske korianderblader og rører forsiktig rundt.

Chicken korma kan enten spises som alenerett sammen med basmatiris, nanbrød, litt chutney og yoghurt.

Eller så serveres den som en del av en større samling småretter som kokte linser, spinat, kikerter og forskjellige sauser.

Å finne drikke er ikke vanskelig – en lys indisk lager eller en engelsk pale ale funker som juling!

Vel bekomme!