På kommunens åpne møte og debatt om bygging av høyhus i sentrum, ble det vist et stort engasjement rundt saken.

– Vi får stadig vekk henvendelser om høyhus, men kommunen har ingen samlet strategi på dette. Derfor ønsker vi på dette møtet å ha fokus på hva folk i Tromsø mener om høyhus. Vi vil ha så mange innspill som mulig, innledet byutviklingssjef Mette Mohåg.

På møtet deltok også Erling Steenstrup, rådgiver for bygningsvern og kulturminner, arkitekt Gary Bates i Spacegroup, arkitekt og byplanlegger Peter Butenschøn og Bodil Ruud i Byutvikling.

– Umoralsk å bygge

Butenschøn viste fram sine perspektiver på byutvikling.

– Klimatisk og geografisk må Tromsø være en av byene i verden som egner seg dårligst for høyhus, konkluderer han, til applaus fra flere av de oppmøtte.

I tillegg trekker han fram at det like godt kan bygges moderne bortover, ikke bare oppover.

– I Tromsø er det umoralsk å legge fram planer om høyhus uten skyggediagrammer. Høyhus forholder seg ikke til gatenivå hvor det handler om byklima, og de kaster lange skygger, uttalte han, til enda større applaus.

– Problematisk polarisering

Arkitekt Gary Bates i Spacegroup, som har jobbet i Tromsø i 12 år, legger vekt på bygningenes utseende.

– Det handler ikke nødvendigvis om antall etasjer for om et bygg blir pent eller ikke, men hvorvidt det er en fin bygning.

Han trekker også fram den politiske siden i debatten.

– Det er interessant hvordan det politiske her i Tromsø er sidestilt, mens privat investering øker. Denne polariseringen skaper et problem.

Høyhus på Nansen plass

Møtet ble avsluttet ved Bodil Ruud, planlegger i byutvikling i Tromsø kommune, og deretter en åpen debatt.

– Vi trenger en langsiktig plan som må forankres politisk i kommunestyret. Det må være lov å si ja, og det er gode grunner til å vurdere høyhus, men vi må vite hva vi gjør, sier Ruud.

Hun trakk blant annet fram Nansen plass som et egnet sted for å bygge høyhus, noe som møtte motstand fra publikum under spørsmålsrunden.

– Høye strukturer kan egne seg på slike nes eller lignende steder, men vi har ikke konkludert med noen bygging, svarte Ruud.

Frid Fossbakk, leder i byutviklingskomiteen, tok også til orde fra publikum, hvor hun takket for en etterlengtet debatt, men uttrykte bekymring for at man skulle miste utsikten til sundet. Planene for bygging på skipsverftstomta ble også et tema under debatten.

– Hvordan kan kommunen tillate en slik utbygging? Jeg håper staten eksproprierer det området, sa en tilhører, og ble møtt av lett applaus.