42-åringen har snart solgt ut et opplag på 1.000 engelskspråklige bøker om Troll-Olav og «Jakten på nordlyset». Boka kommer ut på flere andre språk, blant annet norsk og tysk, men den engelskspråklige selger klart best.

– Den første boka mi solgte godt på tysk. Men denne boka har vært klart mest populær på engelsk. Kanskje det har noe å gjøre med at det har kommet flere engelskspråklige turister til landsdelen de siste vintrene?, sier Cecilie Lanes, opprinnelig fra Lyngen.

Kraftig økning

Den antakelsen får støtte fra Oda Kvaal-Tanguay i Visit Tromsø.

– Ja, det har vært en kraftig økning i vinterturismen fra spesielt Storbritannia. Vi ser nok fortsatt Joanna Lumley-effekten der, sier Kvaal-Tanguay, turistinformasjonsansvarlig ved Visit Tromsø.

Etter at BBC-stjernen var her og lagde program om nordlyset i 2008 har nemlig interessen fra engelskspråklige land økt veldig.

Fra 2008 til 2014 økte antallet britiske gjestedøgn på hotellene i Tromsø fra 12.600 til 31.800. USA og Australia har også en pen økning i denne perioden. Japan og Tyskland har gått litt tilbake.

– Og den store andelen av dette er vinterturister. Og de er ofte mer pengesterke enn sommerturistene, sier Kvaal-Tanguay.

- At krona har vært svakere de siste månedene har nok også noe å si, sier Lanes.

Rett fra Adelaide

Og mens iTromsø er på Polaria, som er ett av utsalgsstedene for boka, kom ekteparet Gerry og Louise Green fra nettopp Adeleide i Australia. De er i samme ærend som figuren i boka.

– Ja, nordlyset er en av hovedgrunnene til at vi er her. Nå har vi ikke barn selv, men denne boka skal vi kjøpe til niesen vår Rebecca.

– Vi ser jo også at nordlyseffekter blir mer og mer populært hos oss. Nordlysturisme har kommet veldig de siste årene, sier innkjøpsansvarlig Anja Berg ved Polaria.

Ekteparet fra Australia fikk oppleve nordlyset på sitt mest imponerende forleden – vel verdt den lange turen fra Adelaide.

– Det var «impressive», ja! Det er virkelig nydelig her. Dere er heldige! Nå skal vi også få med oss hundesledetur også før vi drar videre til Finland, sier Gerry Green, som forlot 33 varmegrader i Australia for å komme til Tromsø.

Nytt opplag?

Imens vurderer forfatter Lanes om hva hun gjør når de siste engelskspråklige bøkene sendes av gårde.

– Nå er jo vintersesongen på hell, men jeg har da også bare et par esker igjen. Kanskje må vi gå for et nytt opplag. Vi får se. Kanskje er det vel så aktuelt med spinoffprodukter knyttet til nordlyset. Men det er i alle fall artig at boka selger, sier Cecilie Lanes.

MYE FRA STORBRITANNIA: Oda Kvaal-Tanguay i Visit Tromsø har tall som viser at engelskspråklige turister strømmer til Tromsø som aldri før. Foto: Harald Stavseth Foto: HARALD STAVSETH
GODT SALG: Cecilie Lanes er fornøyd med den responsen på barneboka «Jakten på nordlyset». Foto: Tom Benjaminsen