Byens vininteresserte bør merke av 17. april i kalenderen. Da er 26 vinimportører og 20 produsenter på plass i Arktica i Framsenteret. Da står dagen og kvelden i vinens tegn – med messe, winemakers dinner, lunsjer, foredrag og et eget vintog.

Først til mølla...

Ifølge organisator Mona Hassfjord gjelder førstemann til mølla-prinsippet. Bortsett fra selve messen, er det meste begrenset i antall.

Eksempelvis vil det kun bli solgt 60 billetter til vintoget som starter på Mathallen og avsluttes på The Edge. Underveis skal deltakerne innom 6-7 utested hvor de får teste viner. På disse stedene vil både produsenten selv og importør være til stede, sier Mona Hassfjord.

Verdens nordligste

Vidar Pedersen er initiativtaker til vinmessen. Han ynder å kalle arrangementet verdens nordligste.

– Uansett snakker vi om den største vinmessen som er avviklet i landsdelen.

Pedersen, som er aktiv blogger gjennom «godtdrikke.net», fikk ideen da Smakfestivalen gikk av stabelen i fjor. Etter en del planlagging, var vinmessen en realitet i god tid før jul.

Ulike festivaler

– Vi har whiskyfestivalen og ølfestivalen – begge meget populære tiltak i byen. Derfor var tiden inne for en egen vinfestival, sier Pedersen.

Ståle Michaelsen på Gründer sier at temakvelder med cava og vin har blitt godt mottatt i flere år. Også sjef på Mathallen, John Fredrik Solberg, er fornøyd med responsen etter at de startet opp med champagnelunsj på lørdager.

Alle kan

– Norske importører arrangerer jevnlig vinmesser i byen. Men disse er avgrenset til personell i hotell- og restaurantbransjen samt ansatte i Vinmonopolet. Nå åpnes dørene for deg og meg og det er plass til mange hundre interessenter.

Mona Hassfjord forteller at det vil bli solgt billetter til messen med «klippekort» for ulike antall smaksprøver.

Unik mulighet

– Dette er en unik mulighet til å få prøve viner du ellers aldri vil få muligheten til. Disse kommer fra hele Europa samt Sør-Amerika – i hovedsak Chile. Utvalget er også spesielt. Så her er det ingen grunn til å nøle, understreker organisatoren.