– Du er en travel mann om dagen. Hvordan har du det?

– Åh, det har vært veldig travelt. Det føles nesten som om man har mistet litt kontroll over livet sitt. Det har gått slag i slag siden det ble offentliggjort på tirsdag at jeg ansettes som ny rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus; det har vært intervjuer med media, frokost-TV, planleggingsmøter og mange telefoner. Det er utrolig hyggelig at den rollen man nå går inn i får så stor interesse. Men skal jeg overleve denne jobben så trenger jeg nok hjelp til å organisere livet mitt bedre.

Ansvar

– Du forlater nå din stilling som professor på Institutt for språkvitenskap ved Universitetet i Tromsø og tiltrer som rektor ved HiOA fra 1. august. Hvordan blir det?

– Det er et gedigent ansvar som jeg går til med både ærefrykt og glede. Jobben min blir å lede gjennom andre ledere der man i fellesskap kommer fram til gode løsninger og prioriteringer for den kulturen man skal bygge. HiOA har klare ambisjoner om å bli et universitet, noe som jeg personlig ser på som svært viktig. Jeg har en sterk tro på at høyere utdanning er nøkkelen til å løse mange av samfunnets store utfordringer. Å kunne være med på å omskape en institusjon til noe annet er veldig meningsfullt og gøy for meg. Det vil være den store overskriften for mitt arbeid som rektor.

– Du beskrives av dine kollegaer som en mann som vet hva han vil og som får til det han vil. Hvilke planer har du for landets største høyskole?

– Jeg er opptatt av mangfold og jeg vil tydeliggjøre det ansvaret i HiOA. Internasjonalisering er viktig og det ligger i universitetets natur både å få inn ansatte og studenter fra utlandet, men også å eksportere vår forskning og studentmasse ut til verden.

Søker nordlendinger

– Tromsø og universitetet her har vært ditt hjem siden 1993, men nå er det snart slutt. Hvordan føles det?

– For å være ærlig så har jeg nesten ikke orket å tenke på det. De siste dagene har vært veldig emosjonelle. Jeg har vært i Oslo nå i noen dager og jeg er veldig rørt over den gode mottakelsen jeg har fått her, men det har også en annen side; nemlig at jeg skal forlate Tromsø og universitetsmiljøet som jeg er så glad i. Jeg var 31 år gammel da jeg flyttet til Tromsø og en viktig del av mitt voksne liv har vært i Tromsø. Det er der jeg har bygd opp min karriere, hatt mitt personlige liv og det er ikke bare-bare å skulle forlate det.

– Er det noe spesielt du vil savne fra Tromsø?

– Jeg vil savne naturen, byen, mine kollegaer og nordledningen. Det sies at det er mange av dem i Oslo, så jeg må nok finne en gjeng som jeg kan drikke kaffe med hver dag. Jeg er veldig redd for å miste dialekten min. Jeg vil ikke begynne å snakke Oslo.

– Du er opprinnelig fra Minnesota i USA, men havnet til Tromsø i 1993 nesten ved en tilfeldighet. Og siden har det blitt 22 år i Tromsø og på universitetet her. Hva har det betydd for deg?

– Jeg har fått så mange muligheter i Tromsø som jeg aldri ville fått noen andre steder. Jeg har hatt en fantastisk karriere med erfaringer både fra forskning og ledelse. Det jeg har fått gjøre i Tromsø har forberedt meg på den jobben jeg går til nå. Jeg fikk lede det første Senter for fremragende forskning i 2003. Jeg har vært prorektor under ledelse av Jarle Aarbakke som jeg har lært så mye av. Jeg hadde aldri fått denne jobben i Oslo hadde det ikke vært for Universitetet i Tromsø. Samtidig er det en stor internasjonal by og fagmiljø. Tenk, jeg fikk møte Hillary Clinton i Tromsø. Tromsø vil alltid bety veldig mye for meg.

5 kjappe

- Hvor går din drømmeferie?

- Til en eksotisk, tropisk øy med dårlig mobildekning og god margarita.

- Hva er din favorittlunsj?

- Rekesmørbrød. Men jeg lager fortsatt ikke matpakke, der går grensa.

- Hvordan er dine medievaner?

- Stort sett Facebook og Twitter.

- Hva var din siste kulturopplevelse?

- Filmen "Selma". En sterk fil om borgerrettighetsbevegelsen i USA.

- Hva gjør du for miljøet?

- Jeg blir mer miljøvennlig i Oslo, der jeg kun vil kjøre kollektivt.

Jarle Aarbakke, tidligere rektor ved UiT: – Curt har en solid bakgrunn som gjør han moden for store oppgaver. Det er et tap for Tromsø, men det er samtidig et godt tegn at vi har folk som er attraktive nasjonalt. Hadde dette vært fotball, så skulle vi krevd 100 millioner i overgang.
Tord Øverland, leder i Studentparlamentet ved HiOA: – Curt Rice virker å være faglig sterk med en god ledelsesfilosofi hvor han både lytter og er tydelig. Han vil tilføre organisasjonen vår et viktig perspektiv innen mangfold og likestilling.
Marit Westergaard, venn og kollega: – Curt er et fantastisk menneske. Han er entusiastisk, ambisiøs og hyggelig. Han har bidratt til at språkvitenskap ble et viktig fagområde her i Tromsø, han var et scoop for UiT da han ble ansatt. HiOA får en fabelaktig leder, men vi vil savne han.