Lørdag kveld mellom klokken 20.30 og 21.30 var det Earth Hour, en global markering hvor man oppfordres til å slukke lyset.

Det har vært knyttet stor spenning til hvilken by - Tromsø, Harstad eller Finnsnes - som ville komme seirende ut av konkurransen om å ha størst nedgang i strømforbruket.

- Vi har nå regnet sammen strømforbruket og sett på nedgangen i byene. Og det viser seg at Harstad og Tromsø er akkurat likt - nedgangen har vært på 3,6 prosent, får iTromsø opplyst fra Ann Wenche Reiersen ved driftsentralen på Troms Kraft Nett.

Finnsnes kommer ikke like godt ut av kappestriden - der har nedgangen vært på skarve 1,9 prosent.

- Vi har sammenlignet nedgangen i prosent, ikke i antall kilowattimer. Man kan ikke sammenligne det totale strømforbruket ettersom Tromsø har mange flere strømkunder enn de andre byene, sier Reiersen.

- For Tromsøs del gikk strømforbruket ned med til sammen 4,1 megawattimer timen Earth Hour varte, sier hun videre.

Det tilsvarer grovt regnet like mye strøm som 165.000 25 watts sparepærer bruker i løpet av en time.

Earth Hour er en internasjonal kampanje for å få folk til å spare strøm.

– I fjor var over 160 land og over 1 milliard mennesker med på Earth Hour. I Norge er over halvparten av kommunene med, blant annet Tromsø, forteller Svein Gunnar Karlstrøm, daglig leder i Fremtiden i våre hender Tromsø.

Bruker mye strøm

Han hadde håpet at så mange tromsøværinger som mulig vil slukke lyset en time i kveld, og med seg på laget har han ordfører Jens Johan Hjort, Tim Dassler i FN-sambandet og Stig Hanssen i Ishavskraft.

– Norge er et av landene hvor vi har størst potensial til å redusere forbruket. Strøm er billig i Norge og vi bruker mye strøm, så hvis vi skjerper oss så vil det merkes, mener Hjort.

– Klimaendringene gjelder hele verdenssamfunnet og derfor engasjerer FN-sambandet seg. Earth Hour er en holdningskampanje hvor vi håper alle folk blir mer bevisst sitt eget forbruk, legger Dassler til.

Bykamp med Harstad

Etter at Earth Hour er over, måles reduseringen av forbruket den timen markeringen mot klimaendringene foregår.

– Vi er et veldig miljøengasjert selskap og oppfordrer folk til å bruke energien sin fornuftig. Å bruke mindre energi er et konkret tiltak som virker med én gang, sier Hanssen.

Etter å ha tapt i fjor, utfordrer Hjort til revansje i bykampen om mest strømsparing mellom Harstad og Tromsø.

– Vi har en vennskapelig bykamp, som nå også Finnsnes er med på. Vi må slå dem, og vise at vi er flinkest til å redusere forbruket vårt, oppfordrer ordføreren, som i fjor måtte hoppe i havet i Harstad etter et surt tap.

Resten av året

Den miljøbevisste gjengen har mange gode råd til hva du kan finne på om du skulle bestemme deg for å slukke lyset.

– Hvis du tenner stearinlys blir det jo ganske romantisk. Man kan finne på noe sosialt sammen, gå en tur eller kanskje tenne bål ute, foreslår de.

Oppfordringen om å slukke lyset går også ut til bedrifter.

– Kommunen skal delta, selv om ikke alle kommunale bygg mørklegges. Vi håper bedrifter sender ut en tydelig oppfordring om at sistemann som går hjem slukker alle lys, sier Karlstrøm.

Han understreker at man ikke må glemme resten av året.

– Det viktigste er jo egentlig det man gjør resten av året, men Earth Hour handler om bevisstgjøring og å ta standpunkt.