Nå har påskeutfarten fra byen begynt for fullt, men i trafikken kan det oppstå mange uønskede, frustrerende og irriterende situasjoner som kan få fatale følger.

– Jeg pleier å si til folk at den kjøreturen kan forandre livet ditt, sier politioverbetjent Geir H. Marthinsen som anslår at trafikken begynner å ta seg opp fra klokken 15 fredag.

Farlige partier

Han forteller at de fleste veier for øyeblikket er bare i Tromsø og forholdene er ganske gode.

– Men kjøreforholdene kan endre seg veldig fort. Rundt neste sving kan det være et skyggeparti med is.

I tillegg til å passe på dette må man også passe på andre biler, som kan virke påtrengende og legge seg helt opp i baken på bilen din.

– Det kan være mange grunner til at folk kommer i høy hastighet og legger seg helt opp i bilen din. Ser du en som vil forbi, slipp han forbi. Det er mange som bruker å touche med bremsepedalen for å signalisere at bilen bak ligger for tett, men det kan også skape en situasjon. Føler du at det blir for trykkende, benytt anledningen på en oversiktlig strekning til å slippe han forbi.

Rusproblemer

Et annet problem UP må hanskes med er berusede sjåfører som ikke er klar for å kjøre dagen etter et glass for mye.

– Det er mange som koser seg med god mat og drikke, så skal man i skibakken dagen etter og hiver seg i bilen tidlig. Det er for dumt å risikere deg selv og andre for fare. Det er tragisk når du egentlig kunne planlagt å avslutte litt tidligere, eller bli enig om at en person kanskje er edru kvelden før for å kjøre dagen etter.

Lange turer

Noen skal også farte til et annet fylke for å feriere. Da har Marthinsen følgende tips før man legger ut på langtur.

– På lange turer kan man merke tretthet. I Nord-Norge er det mange lange strekninger og det blir monotont. Nøkkelen er nok å være uthvilt når man skal kjøre. Man bør heller ikke stappe i seg mat for da jobber kroppen mer og man blir døsig. Det er nesten bedre å kjøre litt sulten enn for mett.

– Er man to i bilen kan man prate sammen. Det er utrolig kjedelig hvis den i pasarsjersetet sovner av og du sliter med å holde deg våken. Ta heller en pause i veikanten på femten minutt. Det hjelper.