Over 300 SAS-passasjerer ble stående på Tromsø lufthavn Langnes da flyene til Oslo Lufthavn Gardermoen ble innstilt. Blant dem var studentene Mariann Forsberg, Vilde Bjørndal, Kristine Kirkbøen og Maren Lund Andresen. De skulle egentlig fly hjem til Oslo torsdag kveld for å få en tidlig start på påskeferien.

– Slik ble det absolutt ikke, sier Kirkbøen.

De fikk overnatte på hotell og hele fredagen gikk med til å vente på flyplassen.

– Vi har fått svært lite informasjon av SAS. Det er rett og slett en tilfeldighet at vi fikk høre om at de satt opp buss for fly, sier Mariann Forsberg.

På vei

De fire jentene sto nemlig i kø i skranken til SAS, og da de kom fram fikk de beskjed om at SAS akkurat hadde satt opp en buss til Oslo med avgang klokka 15.30.

– Vi ble dermed blant de første som fikk sikret oss seter på bussen, sier de.

Alternativet ville vært å vente i Tromsø og tatt et fly til Oslo søndag.

– Det ville vi ikke vente på. Hvem vet om det flyet går og om vi faktisk ville fått plass. Vi bestemte oss derfor for å ta bussen. Nå er vi i alle fall på vei, selv om det er en lang reise, sier Kirkbøen.

Ifølge Google Maps er ruten de skal kjøre 1.611 kilometer og turen er beregnet til å ta 22 timer og 48 minutter.

God stemning

Like etter klokka 16.00 satte bussen kursen mot Oslo, med 31 passasjerer om bord. Åge Hauan og en annen bussjåfør fra Cominor skal frakte hele gjengen trygt gjennom Norge.

– Vi skal være i Trondheim klokka 07.00 lørdag morgen. Der tar en annen buss over og kjører ned til Oslo, sier han til iTromsø.

Hauan har kjørt denne ruten flere ganger. Sist gang han kjørte så langt sør var sammen med TIL.

– Det er bare å kjøre etter forholdene. Nå er det nok litt glatt og mye påsketrafikk, sier han.

Når iTromsø snakker med Mariann Forsberg klokka 18.00 fredag ettermiddag har de akkurat passert Storsteinnes. Etter at de har tatt fergen fra Skarberget til Bognes skal de stoppe for å spise middag.

– Det er veldig god stemning på bussen. Vi ser film og koser oss. Folk er blide. Jeg er litt bilsyk, men dette skal gå fint, sier Forsberg.

To busser

Klokka 17.30 ble det satt opp nok en buss til Oslo.

– Det er plass til 48 passasjerer i hver av bussene. Mellom 30 og 35 har meldt sin interesse for å være med på bussen med avgang 17.30, sier stasjonssjef for SAS ved Langnes lufthavn, Arne Hugo Kildalsen.

– Hva skjer med de passasjerene som ikke tar buss?

– De står på venteliste på de flyene som går i løpet av helgen, men de er foreløpig fullbooket. Men vi jobber kontinuerlig med alternativ transport til dem, forteller stasjonssjefen.

Bussjåfør Åge Hauan skal frakte de 31 passasjerene trygt til Oslo. Foto: Monika Aaserud
Kristine Kirkbøen sørger for å få med seg skiene hjem på påskeferie. Foto: Monika Aaserud