UiT-ekspert Tor Brynjar Stuge, professor i immunologi, er klar på at man bør vaksinere barna sine.

– Et veldig viktig poeng ved barnevaksinasjon er at du ikke bare beskytter dine egne barn, men også andre barn. Du hindrer både barna dine og samfunnet mot alvorlig sykdom.

Svært smittsomt

Immunologi er læren om immunforsvaret, og professoren trekker fram meslingvaksinen som særlig viktig.

– Barnevaksinasjon er et veldig viktig tema, spesielt i forbindelse med meslinger som er en svært smittsom sykdom. Det kommer støtt og stadig noen som er imot vaksinering. De støtter seg på dårlige fakta og de er rett og slett en skade for god folkehelse.

Meslingvaksine gis barn på 15 md., og ifølge Stuge er en høy vaksineringsprosent viktig for å hindre spredning.

– Meslinger er såpass smittsomt at vaksineringsprosenten må være over 90 prosent for å hindre spredning. Til sammenligning i vanlig influensasesong, holder det at 1/3 er vaksinert for å oppnå flokkbeskyttelse.

Fare for epidemi

Immunologi-eksperten frykter at vaksineskepsis kan føre til epidemier.

– Hvis det sprer seg rykter og folk ikke lar seg vaksinere, kan vaksineringsprosenten ved meslinger fort havne under 90 prosent, og vi kan få en meslingepidemi.

– Hvor tror du frykten og skepsisen kommer fra?

– Det er litt forskjellige, men jeg har sett at det kan være religiøse årsaker og det kan være fanatikere som sprer feil informasjon på internett.

– En del skeptikere trekker selv fram bivirkninger, kvikksølv og nye vaksiner som årsak?

– Fordelen for individet og samfunnet ved å la seg vaksinere overvinner langt de eventuelle negative konsekvensene det skulle ha.

– Har du en oppfordring til de som er usikre på vaksinering?

– Ja, jeg vil oppfordre folk til å la seg vaksinere.

Flere kan smittes

Marit Gulbrandsen, kommuneoverlege med ansvar for smittevern og Greta Jentoft, enhetsleder for Forebyggende helsetjenester, forteller at vaksinedekningen i Tromsø er som på landsbasis.

– 9 av 10 velger å vaksinere sine barn. Vi har ikke sett nedgang i vaksinasjonsdekningen de siste årene, forteller Jentoft.

- Hva kan bli konsekvensene hvis færre velger å vaksinere?

– Da kan vi få en gjeninnføring av smittestoffer som gjør at sykdommene som det vaksineres mot kan komme tilbake, og vi risikerer at flere smittes og utvikler sykdom, sier Gulbrandsen.

På byens helsestasjoner opplever de at foreldre kan være usikre på vaksinasjon av barna sine.

- Vaksinasjonsdekningen er på mellom 92–95 prosent. Likevel er det alltid en liten del som velger bort vaksine for sine barn, og fra vår side er det da viktig å gi dem god og nøytral faktainformasjon. Det er viktig at foreldrene blir tatt på alvor og blir møtt med respekt, forteller Jentoft.

Dårlige foreldre

iTromsø har snakket med flere småbarnsmødre som er skeptiske til vaksinasjon av barna, men som ikke vil intervjues fordi de er redde for å stemples som dårlige foreldre.

– Hvis vi gir folk dårlig samvittighet, da gjør ikke vi jobben vår. Uansett hva foreldre velger, så gjør de det i beste mening for sitt barn. Vi skal gi god informasjon om virkning og bivirkninger og det er absolutt ikke meningen om noen føler det slik, sier Gulbrandsen.

– Hvor tror dere skepsisen kommer fra?

– Det er så mye kunnskaps- og informasjonskilder å forholde seg til, at jeg har forståelse for at noen kan bli usikre. På grunn av god vaksinasjonsdekning ser foreldre ikke lengre de alvorlige sykdommene det tilbys vaksiner for i barnevaksinasjonsprogrammet. På den måten blir god vaksinasjonsdekning et paradoks. Imidlertid finnes disse sykdommene i andre deler av verden, og med den reiseaktiviteten vi har i dag kan en risikere å komme i kontakt med smittestoffer. Ved god vaksinasjonsdekning vil vi også få en flokkimmunitet som bidrar til at de som ikke er vaksinert beskyttes i større grad mot kontakt med smittestoffene, sier Jentoft.

– Har dere en oppfordring til de som er usikre på vaksinering?

– Søk god informasjon på helsestasjonen og du kan be om å få en ekstra samtale med helsepersonell. Bare vær åpen om at du er skeptisk, det er jo frivillig å vaksinere, anbefaler Gulbrandsen.