Dette er en sak under iTromsø Pluss. Denne er i påsken tilgjengelig for alle, slik at du skal få se hva vi har å tilby. Registrer deg her, og få tilgang til iTromsø Pluss en hel måned for kun 1 krone.

Bestill iTromsø Pluss her

UNN: Høsten 2014 var det fem år siden Regionalt senter for spiseforstyrrelser (RSS) i Tromsø ble en egen seksjon ved Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling (BUPA) ved UNN.

– Før oss ble de behandlet i vanlig ungdomspsykiatri, men det var ikke spesialtilpasset for spiseforstyrrelser, forklarer seksjonsleder Vibeke Stalsberg.

Økt pågang

Regionalt senter for spiseforstyrrelser er et høyspesialisert behandlingstilbud for barn og ungdom med spiseforstyrrelser i Nord-Norge. RSS i Tromsø har dekningsområde for hele regionen.

– Hovedoppgaven vår er innleggelse for de alvorligst syke. Vi har fire sengeposter, men det siste året har vi hatt litt overbelegg, forteller enhetsleder Sigurd Vorren.

Han sier de har merket økt pågang.

– Fire sengeposter har vært nok, men det siste året har vi merket mer pågang. Kroppspress har økt i omfang, men vi ser ikke en eksplosjon blant de aller sykeste. Fra fire fulle plasser til overbelegg med fem er små tall, utdyper han.

Innlagt i månedsvis

Det var i kjølvannet av regjeringens strategiplan mot spiseforstyrrelser i 2000, at RSS for de under 18 år ble etablert i Tromsø.

– Håpet vårt er at en spesialtilpasset kompetanse skal gi bedre utfall, sier Stalsberg.

Hun forteller at senteret til sammen har hatt omtrent 100 pasienter, og at innleggelsene på sentret har en varighet på mellom to og fem måneder.

-Noen få er her kortere og noen er her lengre, men det ligger på omtrent der. De er ikke her hele tiden, men reiser hjem på permisjon. Kontakt med venner, familie og nærmiljø er viktig, sier Stalsberg.

Flere gutter rammes

Enhetsleder Sigurd Vorren forteller at de har merket en stor utvikling i løpet av de fem årene.

– Kroppspresset i media og reklame øker, noe vi ser på med stor skepsis. Tradisjonelt er det flest jenter som har anoreksi, men nå er presset større også for guttene. De siste årene har vi hatt gutter her også.

Behandlingsformene har også utviklet seg.

– Behandlingen har blitt mye mer familie- og foreldrebasert. Foreldrene er en mer aktiv del i behandlingen, de bor og spiser med barna sine her. Vi må styrke foreldrene og deres rolle, forklarer Stalsberg.

Unge pasienter

De fleste pasientene ved RSS er mellom 13 og 17 år gamle, men de har hatt pasienter ned i 11 års alderen. Det er vanlig å dele opp i tre typer spiseforstyrrelser, anoreksi, bulimi og overspisingslidelse.

– Det er mest vanlig å ha en uspesifisert spiseforstyrrelse. Vi har flest anoreksi- og undervektspasienter, hvor vår hovedoppgave er å normalisere vekt og spisemønster. Anoreksi er den minst hyppige spiseforstyrrelsen, men den er alvorlig og langtekkelig, forklarer hun.

Risikofaktorer

Det kan være vanskelig å vite grunnen til spiseforstyrrelser.

– Det er ofte sammensatte og komplekse årsaker bak en spiseforstyrrelse. Det er sårbarheter, miljø, utløsende årsaker og flere risikofaktorer, forklarer Stalsberg.

Hun understreker at det er viktig med tidlig behandling.

– Det er viktig å komme i gang tidlig med en spesialtilpasset behandling.

– Kan man bli helt frisk?

– Ja. Veldig mange, opp mot 70 prosent, blir friske.

De ansatte ved RSS for barn og unge har en klar oppfordring hvis man selv sliter med spiseforstyrrelser eller kjenner noen som gjør det.

– Ta kontakt! Enten med helsesøster, mamma eller pappa, fastlege, en lærer, en brukerorganisasjon, venner eller andre du stoler på. Ikke vær redd for å uttrykke bekymring hvis du tror noen lider, sier Stalsberg.

Det var høsten 2014 fem år siden Regionalt senter for spiseforstyrrelser i Tromsø flyttet inn i disse lokalene og ble en egen enhet. Foto: Ronald Johansen