Tidligere i mars ble det kjent at Ann-Sissel Enoksen stiller en konkurrerende kommunevalgliste etter bråket i Tromsø Senterparti. Enoksen, som var leder i Tromsø Sp, trakk seg fra styret med umiddelbar virkning tidligere i mars. Det samme gjorde også styremedlemmene Nils Aarsether, Torstein Myhre og Stein Halvard Enoksen. Det er blant annet disse personene som nå står bak den alternative by- og land-lista, som de har kalt den. Søndag kveld ble det klart hvem som står på lista som mandag skal leveres inn.

– Da vi leverer denne lista, skriver vi historie, sier Ann-Sissel Enoksen.

Mangfold

Enoksen topper lista, og under seg har hun Nils Aarsether på andreplass, og Torleif Nordbakk på tredjeplass. Nordbakk er den yngste på lista med sine 23 år, og er medlem i Arbeiderpartiet, noe han forteller at han vil fortsette å være. På lista er personer med flere forskjellige yrker og aldere representert, deriblant en fisker, en kokk og en ferskvaresjef. En er født i 1938, en annen i 1990, blant annet.

– Det finnes nok ingen andre lister med et slikt mangfold, sier Nils Aarsether.

Enoksen og Aarsether forteller at de er veldig fornøyd med hvordan lista ser ut nå. De har hatt ti dager på å samle inn minst 300 underskrifter for å kunne etablere denne lista, og det har de klart – og vel så det.

– Vi har fått 600 underskrifter, sier en fornøyd Enoksen.

Partitilhørighet

Partitilhørighet har ikke vært et stort tema i sammensettingen av denne tverrpolitiske lista, ifølge Enoksen og Aarsether.

– Både Høyre- og FRP-folk har skrevet under på denne, sier Torstein Myhre, som man finner på 7. plass på by- og landslista.

De forklarer at den alternative lista ikke handler om partitilhørighet, men om sakene de vil arbeide med. De vil også understreke at dette ikke er en protestliste.

– Men vi har andre kjernesaker, samt et større fokus enn hva andre parti har på enkelte saker, sier Torleif Nordbakk.

Men det er et rødgrønt teppe over det hele, opplyser de.

Distriktspolitikk

Det de vil arbeide med handler blant annet om næringspolitikk i distriktene – da spesielt fiskeri. Hele hensikten med kommunevalglista er å bringe fram distriktssaker, forklarer de. De tar opp velferdstilbud, kollektivtrafikk og næring, blant annet.

– Tromsø er en kommune med stor vekst, og da er det naturlig at distriktene får mer oppmerksomhet, sier Torleif Nordbakk.

– 600 personer synes dette er en god idé, sier Aarsether og refererer til underskriftsinnsamlingen.

Etter påske vil de samles for å diskutere saker, og gjøre seg klar til valgkamp. De har ikke lang tid før kommunevalget i høst, men de har tro og håper å få inn minst en representant i kommunestyret.

– Hvis Ann-Sissel blir sittende i kommunestyret ser vi på det som en seier, sier Aarsether.