I en undersøkelse foretatt av Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring svarer én av tre at de ikke husker sist de sjekket røykvarsleren, at de kun sjekker en gang per år, eller at det er noen måneder siden sist.

Det skremmer brannvernforeningen, for om man ikke er til stede på hytta når røykvarsleren melder fra om at det er på tide å bytte batteri, risikerer man å komme til en hytte uten fungerende røykvarsler.

– Derfor er det svært viktig at alle hyttebrukere sjekker at røykvarsleren fungerer hver gang man tar hytta i bruk, sier administrerende direktør i Norsk brannvernforening, Dagfinn Kalheim.

– Kun da kan man være sikker på at den fungerer tilfredsstillende, understreker han.

Særlig åpen flamme

Den samme undersøkelsen viser at 20.000 norske hytter ikke har godkjent slokkeutstyr.

– Røykvarsler som ikke virker og manglende brannslokker er svært risikabelt, særlig når vi vet at mange hytter er avsidesliggende med dårlig tilkomst for lokalt brannvesen, sier Ole Irgens, kommunikasjonssjef i Tryg Forsikring. Han oppfordrer alle hytteeiere til å utstyre hytta godt med slokkeutstyr, slik at de står bedre rustet til å håndtere et branntilløp.

Nå i påsken skal mange brannvesen rundt om i hele landet ut i felten og treffe hytteeiere for en prat om brannsikkerhet.

– Det gjør vi ikke i Tromsø i år ettersom det er et veldig lite hytteområde i kommunen - de fleste drar til Kilpis eller andre steder. Vi jobber selvfølgelig med å spre informasjon om brannsikkerhet likevel, sier fagansvarlig ved Tromsø brann og redning, Jan-Kåre Lambela.

Han kan fortelle at det årlig er mellom 100 og 150 hyttebranner, og ber publikum om å være forsiktige ved bruk av åpen flamme.

– Særlig stearinlys og åpne ildsteder - det må man alltid slokke når man forlater stedet, sier Lambela.

300 millioner tapt

Den vanligste brannårsaken skal være feilmontering, mangelfullt vedlikehold og feil bruk av pipe og ilsted. Verdier for over 300 millioner kroner gikk tapt i hyttebranner sist år.

Sjekkliste for brannsikkerhet på hytta:

- Sjekk røykvarsler hver gang dere tar i bruk hytta. Test også én gang i året med røyk.

- Bytt batteri ved behov, minimum en gang per år.

- Gå aldri fra levende lys.

- Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ.

- Sørg for å håndtere askeavfall på en forsvarlig måte.

- Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk.

- Vær ekstra varsom ved bruk av gass. Sjekk utstyr og slanger jevnlig.

- Bruk godkjent installatør når det elektriske anlegget skal utbedres.

- Sørg for å utføre alle bygningsmessige utbedringer i henhold til plan- og bygningsloven.