Som en del av Universitetssykehuset Nord-Norges innsparingsplan ble det i desember foreslått å legge ned Døgnenheten ved Storsteinnes og/eller Rus- og psykiatriposten ved UNN Åsgård.

Forslaget møtte stor motstand, og inntil videre har en rekke tiltak som ble igangsatt i 2014 vist seg å ha god effekt på økonomien.

Utsatt

Det gir igjen muligheter for å vurdere hele klinikkens tilbud i et langsiktig perspektiv.

– Kuttene er utsatt inntil videre. Styret ved UNN ba om en utredning, og på Åsgård har de funnet andre løsninger. De gjør nå endringer innenfor rammene de har, sier styreleder Jorhill Andreassen om forslaget om nedleggelse som dermed ikke ble fremlagt for styret.

Slått sammen

– Etter at vi fra 1. september i fjor slo sammen Allmennpsykiatrisk klinikk og Rus og spesialpsykiatrisk klinikk til én samlet, har økonomien blitt bedre på kort sikt. Det er hovedgrunnen til at vi har unngått kutt, og vi kan dermed vente med å redusere antall sengeposter til vi har fått planlagt hvordan den nye klinikken skal være, sier Magnus Hald, klinikksjef for den nye Psykiatri- og rusklinikken ved UNN.

De neste månedene vil de se nærmere på hvordan tjenestetilbudet i den sammenslåtte klinikken vil bli.

Faglig vurdering

– Hvis vi reduserer antall sengeposter vil det være ut fra en faglig vurdering, og det er mye bedre enn en vurdering basert på økonomien. Vi har over 100 sengeposter i dag – og bruker alle, men det finnes andre måter å drive på, for eksempel å styrke arbeidet utenfor sykehuset, som tillater redusert bruk av sengepostene, sier Hald om utformingen av en mer langsiktig struktur.

Vurderingen av det samlede døgntilbudet er en del av en lengre endringsprosess som planlegges ferdigstilt i midten av juni 2015.