10. mars vedtok styret i Bioforsk å avvikle driften av anlegget og gården på Holt, og at den faglige aktiviteten ble flyttet til andre lokaler. Det var ikke UiT-rektoren forberedt på.

Fusjonsprosess

– Jeg ble overrasket over vedtaket og hadde ikke hørt om at det kunne bli en nedleggelse av Holt forsøksgård, sier Anne Husebekk.

Bakgrunnen for nedleggelsen er etableringen av Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio), som er en fusjon av Bioforsk, Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning og Norsk institutt for skog og landskap. Nå ber rektoren ved UiT – Norges arktiske universitet interimsstyret for Nibio om å revurdere beslutningen når styret behandler spørsmålet om nedlegging 9. april.

– Det er viktig at landbruksforskning skjer i nord hvor klimaendringene er størst. Å følge plantene og vekstene på grunn av klimaendringer kan ikke skje i et laboratorium eller i sør, men må gjøres i nord.

Bekymret senterleder

Derfor egner Holt seg spesielt, sier Anne Husebekk.

Hun mener Holt utgjør en unik tidsreise gjennom de over 90 årene forskningen har pågått, og at det ikke er mulig å skille forskning og forsøksgården.

– Det er et tap for forskningen å legge ned Holt.

Husebekk protesterer også på nedleggelsen av Holt i egenskap av leder for Framsenteret.

– En avvikling av Holt forsøksgård vil bety en klar svekkelse av forskning i nordområdene. I årene som kommer vil mat og matsikkerhet få større betydning og vi uttrykker bekymring over at det er aktuelt å legge ned en så viktig stasjon.