Det er Boligkontoret i Tromsø kommune som har i oppgave å tildele startlån. Startlån skal bidra til at personer med langvarig boligfinansieringsproblemer får mulighet til å skaffe seg bolig.

Det kan søkes om startlån både til kjøp av bolig, utbedring eller tilpasning av bolig, refinansiering av boliglån eller reetablering i forbindelse med skifte, oppløsing av ekteskap, partnerskap eller samboerskap.

Søkere på startlån skal ha hatt langvarige problemer med å finansiere egen bolig.

Les også: Skal bygge 440 nye boliger.

Stor pågang

Nå melder kommunen i en pressemelding at de så langt i år har gitt ut 88 millioner kroner i startlån.

I løpet av hele 2014 ble det gitt ut 98,8 millioner kroner i startlån - ergo har det vært stor pågang på startlån i år.

"Det er allerede gitt forhåndstilsagn på 47 millioner kroner. Derfor er det ikke mer penger til startlån i 2015. Det betyr at nye søkere tidligst vil få sin søknad behandlet i september." skriver de videre i meldingen.

- Til sammen har vi i overkant av 100 millioner kroner disponibelt til startlån i år. At det så langt i år er gitt ut 88 millioner kroner kom litt overraskende på oss, i den forstand at så mange har fått mulighet til å finne den boligen de ønsker, innenfor den prisen som var mulig, sier enhetsleder Roar Stangnes ved Boligkontoret til iTromsø.

- Det synes vi er gledelig! Samtidig er det trist at vi nå har brukt alt av midler vi har til disposisjon. Jeg gjør meg allikevel forhåpninger om at vi seinere på året vil få flere midler til rådighet for utlån, fortsetter han.

– Vi er i kontakt med Husbanken, for å undersøke om vi kan låne mer. Svaret vil vi ikke få før til høsten. Vi beklager at de som trenger hjelp og planlegger å kjøpe bolig, nå må vente med dette.

Les også: Flere trygdede står i fare for å miste startlånet.

Ikke svar før september

De som har allerede har søknader inne, vil heller ikke få disse behandlet før i september.

Dersom kommunen får ledige lånemidler vil søkere i kommunale boliger prioriteres først. Deretter vil unge funksjonshemmede prioriteres.

Inne på kommunens hjemmeside har de skrevet følgende:

"Viktig informasjon. Tromsø kommunes startlånsrammen for 2015 er disponert. Dette vil si at Boligkontoret ikke har flere midler til rådighet for utlån på nåværende tidspunkt. Mottatte søknader vil derfor bli stilt i bero til vi får videre avklaring om tilleggsbevilgning fra Husbanken. Avklaring vil tidligst kunne komme i september 2015."

Les også: Får by over takst med startlån.