UiT-stipendiat har utviklet et filter som gjør forsøk på dyr unødvendig ved testing av legemidler for huden.

Nå trenger ikke lengre forskere og farmasøyter å bruke dyr når de skal teste produkter som skal påføres huden vår. André Engesland, stipendiat ved Institutt for Farmasi på Universitetet i Tromsø, og hans forskningsgruppe har nemlig utviklet et filter som gjør dyreforsøk unødvendig i denne sammenhengen.

– Når man skal utvikle kosmetikk eller legemidler til huden, må man vite hvor mye som går gjennom den. Da er det viktig å ha noe som er likt huden. Det vi har utviklet er et filter som gjenskaper barrieren som er i huden vår, og vi ønsker med dette å redusere antall dyreforsøk i utviklingen av legemidler, forteller Engesland.

Samsvarer med tester på dyr

Filteret er laget av fettbobler som er lik fettstoffene som danner hovedbarrieren i huden vår. Man kan lett forutsi hvor mye av kjemikaliene en planlegger å smøre på huden som vil gå igjennom gjennom hudlaget ved å bruke modellen.

– Det filteret gjør er å finne effekten av legemidler på huden ved å måle konsentrasjonen som slipper gjennom hudlaget. Filteret kan for eksempel måle forskjell på gel og krem, samt andre typer virkestoffer. I tillegg kan det brukes til utvikling av kosmetikk så vel som legemidler, sier Engesland.

Og forteller at resultatene samsvarer bra med det som påvises ved testing på dyrehud.

– Vi har testet det opp mot dyrehud i tillegg til mer avanserte modeller. Resultatene våre samsvarer godt med det som påvises når man tester stoffer på  grisehud,  samt for filtre som benytter seg av menneskeceller.

Fordelaktig for skadet hud

Filteret er også lovende for å teste for behandling av skadet eller syk hud.

– Tanken er å kunne bruke filteret for både frisk og syk eller skadet hud. Legemidler brukes jo som regel når du har skadet hud, som for eksempel ved solbrenthet eller brannskader. Filteret kan vise hva som skjer når du har skadet og syk hud, og hvordan man kan behandle dette, sier Engesland.

Og legger til at dette gir fordeler mot å gjøre tilsvarende tester på dyr.

– Det er problematisk å bruke grisehud til å teste for skadet hud. Dette gir stor variasjon i resultatene og det er veldig vanskelig å si hvor stor effekten vil være, forteller han.

God respons

Engesland har holdt på med prosjektet, som for øvrig er hans doktorgradsprosjekt, siden 2010. Han forteller at filteret er både billig og praktisk.

– Det er først og fremst mye rimeligere enn alternativene som er der ute. Det fins et filter som bruker menneskeceller, men dette er både avansert, dyrt, og ikke nødvendigvis bedre enn vårt. Fordelen med vårt filter er at det er veldig reproduserbart og enkelt i bruk. Også koster det ikke så mye, sier han.

Noe legemiddelindustrien later til å være enige i.

– Vi har sendt ut filtre til legemiddelindustrien og det virker som de er fornøyde og interesserte i å fortsette og bruke det, sier Engesland som disputerte 20. mars i år.

Redusering: Hensikten med filteret er en redusering av antall dyreforsøk i utviklingen av legemidler. Foto: André Engesland