I Tromsø har vi fått oppleve mye forskjellig vær den siste måneden. Spesielt har det vært mer regn og mildvær enn normalt, samt mindre sol.

Vårtemperatur

For mars måned var middeltemperaturen 1,1 grader. Normal temperatur for mars er 2,7 minusgrader, gjort på beregninger for normalperioden 1961 til 1990.

– Det har vært en god del varmere enn normalt, sier Stein-Erik Øines hos Vervarslinga for Nord-Norge.

Den 16. mars ble den høyeste temperaturen målt, da det var 8,2 grader. Fem dager senere, den 21. mars, ble laveste temperatur målt, da 8,6 minusgrader.

– Det er litt spesielt at det ble kaldere på så kort tid. Temperaturen sank med vel 16 grader på fem dager, så det gikk fort, sier Stein-Erik Øines.

8,2 grader ligger nokså langt fra normaltemperaturen. Men ifølge Øines kom det av at sola skinte.

– Dette er jo vårtemperaturer, sier han.

Mer nedbør

Den normale nedbørsmengden for mars ligger på 72 millimeter. I år fikk vi 80,2 millimeter nedbør. Den 9. mars opplevde vi den største nedbøren på ett døgn denne måneden - 14,9 millimeter. 17 dager nedbør er normalt for mars, men dette året fikk vi 20 nedbørsdager.

– Været i mars er ikke veldig sensasjonelt, men vi har hatt mer nedbør enn normalt, sier Øines.

Det la seg derimot mindre snø på bakken enn hva det normalt gjør i mars. Gjennomsnittlig snødybde var 80 centimeter, imens normalen er 94 centimeter. Den største målte snødybden ble gjort 11. og 12. mars, da det var 101 centimeter snø.

Lite sol

Denne måneden fikk vi seks klarværsdager, 20 dager med overskyet vær og fem dager med delvis overskyet vær. Normalt er det fire dager klarvær, 13 dager overskyet og 14 dager delvis overskyet. Det ble registrert 73,2 timer solskinn, imens normalen ligger på 112,4 timer.

– Det er ikke rart det er mindre sol når det er mer nedbør. Vi har også hatt mer skydekke enn normalt denne måneden, sier Øines.