– Vi har rett og slett for lite trafikk i påsken. Vårt hotell og Clarion With er i samme kjede og har bestemt oss for å bytte på å holde åpent, så neste år kommer de til å stenge, sier hotelldirektør Inger-Helén Hjemvoll ved Clarion Collection Hotel Aurora.

Hun mener Tromsø ikke en by folk trakter etter i påsketiden.

– Det er ingenting som skjer her, og vi har heller ikke de beste skianleggene. Vi hadde nok tapt penger hvis vi skulle hatt åpent gjennom påskeferien, sier hotelldirektøren, som har valgt å stenge hotellet hele påskeuken.

Her kan du se oversikten over hva som er åpent og hva som holder stengt i påsken.

Få nordlysturister

Over halvparten av de rundt 20 hotellene i byen har besluttet å stenge dørene i hele eller deler av ferien.

Ifølge Hjemvoll er det andre sesonger som er viktigere for hotellene i byen. Flere turister tror for eksempel at det er for sent å se nordlyset.

– Det er en utfordring å få de til å se at nordlyssesongen strekker seg lenger og dermed ikke er over. Vi har også diskutert i ulike forum hva man kan gjøre for at Tromsø skal bli mer attraktivt i påsken. Det jobbes med saken, men foreløpig er det for lite grunnlag til at det lønner seg for hotellene å holde åpent.

LES DEBATTINNLEGG OM "PÅSKEBYEN TROMSØ": Hva skjer i Tromsø i påska? Ingenting.

Ingen tradisjon

Også Thon hotel Tromsø og Thon hotel Polar holder stengt fra onsdag og fram til mandag 06. april.

– Det er ingen tradisjon med påsketurisme i Tromsø, og dermed heller ikke tradisjon for å holde åpent i ferien, sier Aid Schei Lillegård.

Hun leder byens Thon-hotell og kan fortelle at belegget har vært godt, med mange turister, helt fram til mandag denne uken.

– Nå stenger vi etter utsjekk onsdag. Vi kunne kanskje gått i balanse hvis vi skulle holdt åpent, men vi velger heller å stenge, sier Lillegård.

Må tilrettelegge

Hotelldirektøren ved Thon-hotellene tror noe av grunnen til den lave påsketurismen er fordi fokuset har vært rettet mot vintersesongen med nordlys i januar og februar, samt større satsing mot julehøytiden.

– Vi ser gode resultater etter en langsiktig jobb med nordlyssesongen. Juletiden har man også klart å endre fra å være en stille tid til å bli mer populær, med flere som holder åpent og ting som skjer i byen.

Hun synes det er en spennende tanke å tilrettelegge for Tromsø som en påskeby i årene som kommer.

– Den nærheten vi har med by og fjell er unik. Hadde man satt seg ned så kunne man fått til mye, så dette er noe vi må ta tak i, sier Lillegård.

VELGER Å STENGE: Aid Schei Lillegård, som leder byens Thon-hotell, velger å stenge i påska. Foto: Ronald Johansen