I dag er det 75 år siden Norge ble invadert av Tyskland under  2. verdenskrig.

Som iTromsø har skrevet, dropper Tromsø kommune en offisiell markering av denne dagen, noe som fikk blant annet tidligere fylkesmann og Høyre-veteran Martin Buvik til å reagere.

Nå er det imidlertid klart at Tromsø forsvarsforening vil sørge for en markering i morgen. Klokken 14 vil det bli foretatt en kransnedleggelse i domkirkeparken for å minne krigens ofre.

- Det ligger i vårt mandat å ta på oss slike oppgaver dersom det er nødvendig, sier leder i Tromsø forsvarsforening, Leif Arneberg.

Seniorene aksjonerte

Det var Tromsø Senior-Høyre som tok initiativ til å gjennomføre en markering og som inviterte forsvarsforeningen til å være med.

- Vi hadde styremøte onsdag og det var mange av våre medlemmer som reagerte da de leste iTromsø på morgenen. Derfor ville vi få gjennomført en markering, sier Rolleiv Lind - som også er gruppeleder for Høyre i kommunestyret.

- Det er vi som betaler for kransen som legges ned, sier han.

Ordføreren deltar

Det er han som vil  legge ned kransen ved minnesmerket over tromsøværingene som mistet livet under andre verdenskrig.

Selv om markeringen ikke er i kommunens regi, vil ordfører Jens Johan Hjort være til stede ved markeringen.

- Det er en god løsning at ordføreren deltar. Det er ikke vårt ønske å skape konflikt eller oppstyr rundt markeringen, sier Arneberg.

Ordfører Jens Johan Hjort har registrert at mange har reagert på at kommunen dropper en egen markering av 9. april.

- Jeg har forståelse for om noen synes at vi i kommunen har gjort feil prioriteringer når vi har valgt å ikke arrangere denne markeringen. Jeg tar den kritikken, sier Hjort.

Vil markere Veterandagen

At kritikken kommer fra "egne rekker" veier tungt når ordføreren nå har bestemt seg for å delta i markeringen.

- Når Martin Buvik og Gunnar Pedersen uttaler seg om andre verdenskrig - da lytter man. Jeg har ingen problemer med å forstå hvor viktig denne datoen er i norsk historie, sier ordføreren.

Begrunnelsen til at kommunen ikke har en offisiell markering er at det ikke har vært tradisjon for dette de siste årene.

- Vi har tidligere vært i dialog med Tromsø forsvarsforening og kom til enighet om at vi skulle prioritere markeringen av Veterandagen den 8. mai - og ikke gjennomføre en egen markering av 9. april, sier Hjort.