«Barnevernet hjalp meg – inspirerende historier fra barnevernet» er et prosjekt i regi av Redd Barna, med mål om å belyse alt det positive som skjer innen barnevernet.

Kirsti Seljenes (20) fra Finnsnes er medarbeider i prosjektet. Hun kjenner til hvor viktig det er at barnevernet kommer inn og hjelper der det trengs.

– Jeg kom inn i barnevernet på et tidspunkt der jeg virkelig trengte det. Jeg fikk ei hånd som dro meg opp og jeg vet nå hvor bra det kan fungere. Dermed er det viktig for meg å få fram det positive barnevernet gjør, sier Seljenes.

– Det ble en veldig bra ting

Seljenes var 17 år da hun først ble involvert i barnevernet i Tromsø.

– Jeg gikk på videregående og bodde alene i Tromsø. Det var læreren min som tok kontakt med barnevernet på mine vegne, og jeg tror at holdningen hans gjorde at det ble mindre skummelt. Det ble heller en veldig bra ting som skjedde, sier hun.

Holdningen folk flest har til barnevernet, er nettopp en av tingene Seljenes og prosjektlederne bak «Barnevernet hjalp meg», Grete Vandvik og Hege Sundt, ønsker å nyansere.

– Først og fremst skal det samles inn konkrete positive tiltak som har vært gjort for barnevernsbarn. Dette skal brukes inn mot barnevernet for å se hva som funker. Et annet aspekt er at det er et stort negativt fokus på barnevernet, noe som gjør det vanskelig for folk å ta kontakt. Jeg blir rett og slett skremt når jeg hører at folk ikke ringer barnevernet selv om de har behov for det. Vi prøver dermed å bidra til at folk får en mer nyansert og balansert holdning til barnevernet, forteller Seljenes.

Ser positivt på prosjekt

Enhetsleder ved barnevernstjenesten i Tromsø, Elizabeth Kræmer, forteller at det er bekymringsverdig dersom folk unnlater å kontakte barnevernet.

– Barnevernet er opptatt av at både private og offentlige skal melde fra når de er bekymret for et barn. Vi er alltid bekymret for at noen av ulike årsaker ikke tar kontakt, og at et barn som trenger hjelp, dermed ikke får det, sier hun.

Og stiller seg dermed positiv til prosjektet.

– I media er det ofte de negative historiene som dras fram. Det at Redd Barna driver et prosjekt der fokuset er på det som er bra, er veldig positivt. Dette fordi barnevernet har et viktig samfunnsoppdrag, forteller Kræmer.

LES LESERINNLEGGET: Min historie

Håper på stor deltakelse

Prosjektet baserer seg på historiene til barn og unge med erfaring fra barnevernet. Innsamlingen av disse skal foregå over nett.

– Vi har et spørreskjema på nett og vi ønsker at flest mulig barn og unge med erfaring fra barnevernet skal svare på dette. Også de som ikke har en solskinnshistorie. Dataen samles deretter inn og skal brukes til en rapport for videre arbeid, forteller Seljenes.

Hun legger til at det også skal arrangeres samlinger i Tromsø og Oslo i forbindelse med prosjektet.

– Det skal være en samling i Tromsø 6. mai der det blir workshops og diskusjoner om hva som fungerer innen barnevernet. I tillegg skal vi reise rundt i distriktene å møte folk der de er, sier hun.

Målgruppen for prosjektet er ungdom mellom 14 og 24 år.

- Vi oppforderer alle som kjenner seg igjen til å ta kontakt, sier Seljenes.