Det var like før klokken 12.00 fredag at nødetatene ble varslet om et snøras som hadde gått fra taket på Hamnahallen, rett ved Hamna skole.

Politiet fryktet at det kunne være elever under snømassene ettersom fotspor gikk inn i raset. Dermed ble det satt i gang søk med ressurser fra Norsk Folkehjelp, Tromsø brann og redning, samt politi med hund.

Avsperret

Ingen var tatt av raset og søket ble avsluttet. På Hamna skole fikk de raskt kontroll på elevene, som var på vei inn fra friminutt da raset gikk.

– Inspektøren ringte umiddelbart og vi meldte ifra om at alle elevene våre var gjort rede for, sier en lettet enhetsleder ved Hamna skole, Lena Steinsvik Hansen.

Tromsø kommune har satt opp gjerde rundt hallen og området har vært avsperret helt siden hallen ble satt opp høsten 2013.

De ansatte ved skolen frykter likevel at barna skal havne under snømassene hvis de går innenfor avsperringene.

Smutthull i gjerdet

– Vi har flere ganger tenkt på det, og var redde for at det kunne være elever i raset da vi hørte om det. Heldigvis var ikke det tilfellet, sier enhetslederen.

Hun forteller at lærerne har advart barna mot å gå innenfor sperringene og at de jevnlig blir minnet på om dette.

– Men vi ser at det er smutthull i gjerdet og det skal ikke mye til før barna kommer seg inn der. Vi har mange lærere til å passe på i friminuttene, men når det er så mange barn kan man aldri være sikker, sier Hansen.

Rektoren sier videre at de har vært i kontakt med kommunen fordi skolen trenger å forsikre seg om at barna ikke kan komme seg inn på det avsperrede området.

– Så lenge det er smutthull i sikringen så har vi et problem, understreker Hansen.

Nødløsning

Etter fredagens hendelse sendte skolen en forespørsel til kommunen om at de må se på inngjerdingen og forbedre sikringen.

– Vi har vært på området og hatt møte med skolen. Gjerdet som er rundt hallen ble satt opp som en nødløsning da vi fikk en mistanke om at snøen kunne sige ned fra taket. Nå ser vi at vi nok må sette opp et høyere og mer permanent gjerde til våren når snøen er borte og vi får sett på grunnforholdene, sier byggforvalter Kai Andreassen i Tromsø kommune.

Han legger til at barn som vil klatre også kan komme seg over gjerdet. Hvis det er snø på for eksempel 2,5 meter så må gjerdet rundt hallen være 4 meter høyt, utdyper han.

Frem til en permanent løsning er på plass skal kommunen som følge av hendelsen gjøre forbedringer på gjerdet.

– Åpningene i gjerdet vil bli tettet, og på mandag skal vi ha et møte med Hamna skole og Hamna Idrettslag om hva vi kan gjøre, sier Andreassen.

Gjerdene rundt Hamnahallen ble satt opp som en nødløsning høsten 2013 da kommunen fikk en mistanke om at snøen kunne rase ned fra taket. Foto: Ronald Johansen
Enhetsleder ved Hamna skole, Lena Steinsvik Hansen, har lenge vært redd for at elevene kan havne under snømassene dersom det går et ras ved hallen. Skolen har ca. 250 elever fra 1.-7. klasse. Foto: Ronald Johansen
Raset som gikk fra taket av Hamnahallen var rundt tre meter bredt, 45 meter langt og tre meter dypt. Brannvesenet og Norsk Folkehjelp var raskt på stedet med søkestenger for å undersøke om det var personer under snømassene. Foto: Ronald Johansen
Det er flere åpninger i gjerdene rundt Hamnahallen. Smutthullene fører til bekymring for at barna ved Hamna skole skal komme seg på innsiden av sperringene. Foto: Ronald Johansen