Venstre ønsker en ny politikk der Norge skal lede an i en overgang fra fossil til grønn økonomi, noe som også vil prege høstens kommunevalg.

– Vi ønsker en grønn bysamfunnsutvikling i Tromsø. Vi ønsker å bo i en by med lavere karbonutslipp, mindre privatbiltrafikk og mer kollektivtrafikk. Vi vil øke frekvensen på bussavgangene, kollektivtrafikk skal være et billig og godt alternativ til folk. Vi vil ha flere grøntområder i byområdet, sier førstekandidat Jonas Stein.

Les også: Vil belønne grønne valg

Bybane på Stakkevollveien

Jonas Stein som er sittende finansbyråd, sier at Tromsø er en foregangskommune når det gjelder en satsing på grønn vekst, og nevner utbyggingsplanene av den nye Stakkevollveien med doble kollektivfelt som en av de grønne suksesshistoriene. Stein ser for seg en skinnegående bybane langs Stakkevollveien som et grønt alternativ innen ti år. Han er overbevist om at en grønn vekst satsing vil gjøre en stor forskjell i dagliglivet til folk.

– Folk vil kunne bo i en bolig som bruker mindre energi, de vil kunne velge bort privatbiltrafikk fordi man har gode kollektivløsninger og en bedre gang- og sykkelvei struktur. De vil kunne jobbe på arbeidsplasser som tar i bruk grønne løsninger og det vil skapes nye miljøvennlige jobber i for eksempel marin sektor.

Les også: Slik blir nye Stakkevollveien

Les også: Sykkelmiljøet jubler

Overtale kapitalmakten

Førstekandidat Jonas Stein sier at også næringslivet i Tromsø leder an i en grønn vekst struktur. En rekke bedrifter og aktører i byen i dag satser nemlig på grønne alternativer, noe som er et av Venstres politiske mål.

– Flere hundre personer i en rekke bedrifter jobber allerede grønt. Vi har aktører som jobber innen miljøovervåking og forskning, folk som utvikler nye, bærekraftige produkter fra marine ressurser, og bedrifter som satser på lave utslipp. Vi må jobbe for å få flere til å gjøre dette og vi må få de som sitter på kapitalen til å velge grønne bedrifter fremfor noen andre, sier Stein.

Les også: Grønt fokus på landsmøtet

Venstres partileder Trine Skei Grande brukte også størstedelen av talen sin under åpningen av landsmøtet som arrangeres i Tromsø denne helga til å snakke om mulighetene i grønn vekst.

– Vi lever i et markedsøkonomisk samfunn. Skal vi få næringslivet med på et grønt skifte så må miljøinnsatsen lønne seg. Vi ser ingen motsetning mellom vekst og miljø.