Etter at planene for tre av blokkene i boligfeltet i Workinnmarka har vært ute på høring, har det ikke manglet på naboreaksjoner. Til tross for at tiltakshaver Frabene AS har justert planene siden første høringsrunde, reageres det fortsatt både mot byggehøyde, estetisk utforming, trafikk og støy.

Beboerne i de fire rekkehusene i Hulderveien 1 mener utbygger ikke har tatt nok hensyn til dem som allerede bor i området. De etterlyser blant annet tiltak for å minimere ulempene de vil få og viser til at det i de siste planene er tatt hensyn til de nærmeste naboene i Draugen.

Usynliggjort

– Vi blir like berørt som Draugen, men utbygger har ikke kuttet i etasjeantallet av hensyn til oss. Vi unner Draugen alle avbøtende tiltak, men mener like forhold må behandles likt og at det også må gjøres avbøtende tiltak for oss, sier Oddrun Helen Olsen på vegne av Sameiet Hulderveien 1.

Beboerne reagerer på at de ikke er nevnt med ett ord i planene til tross for at vi får de samme ulempene som dem i Draugen 4 til 16.

– Det virker som vi er usynliggjort, men ser man må sol- og skyggestudiene får vi blant annet skygge langt tidligere enn Draugen. Utsikten er ikke et like stort poeng for oss på grunn av trærne.

Må tenkes helhetlig

Sameiet viser også i høringsuttalelsen til at planen innebærer at det «regelrett plasseres en koloss av en vegg rett mot bakenforliggende småhusbebyggelse, med de åpenbare negative konsekvenser dette får». De mener det skjer til tross for at kommunen relativt nylig har bidratt til at det skal være småhusbebyggelse i det samme området.

– Er ikke utbyggingen her bare et resultat av at politikerne vil ha tettere og høyere bebyggelse som svar på boligmangelen?

– Selvfølgelig må vi ta inn over oss at vi bor på Tromsøya og at det både blir bygd høyt og tett. Men politikerne tenker ikke estetikk, og det er for dårlig. En ting er at det bygges mange boliger, men det må tenkes mer helhetlig og hvordan det blir seende ut i forhold til resten av boligområdet. Det verste er at denne utbyggingstomten er skrånende og det er dermed ikke vanskelig å tenke seg et tilnærmet like omfangsrikt prosjekt som både hadde passet bedre inn i området og som hadde gitt vesentlig mindre ulemper for eksisterende bebyggelse.

Fylkesmannen reagerer

Naboene i Draugen, Nøkken, Langnesveien og Norrønaveien levner liten tvil om at utbyggingen vil by på utfordringer med hensyn til blokkbebyggelse, høyde, økt trafikk, trafikksikkerhet, støy og støv.

– Det har ikke vært noen vesentlige endringer av prosjektet siden det ble åpnet for innspill og reaksjoner på naboskapsmøtet. Det har derfor foreløpig ikke vært noen reell medvirkningsmulighet for naboer inntil nå. Våre forslag betyr marginale endringer for utbygger, men vil ha stor betydning for oss naboer. Hvis planen likevel blir godkjent uten at merknadene tas til følge, vil vi vurdere å forfølge saken med en klage, heter det i en av merknadene.

Fylkesmannen i Troms mener i sine merknader at planens støybestemmelser ikke er i samsvar med de anbefalte løsninger i støyanalysen.

– Kan ikke tilfredsstille alle

Daglig leder Roger Fagerheim i Frabene AS har ikke lest alle merknadene ennå, men avventer kommunens merknadsbehandling før de eventuelt gjøre flere endringer.

– Etter naboskapsmøtet, hvor også kommunen var til stede, fikk vi reaksjoner som vi tok hensyn til i de nye planene. Vi ønsker å gjøre det best mulig for alle parter, men det er ikke alltid mulig å etterkomme alles interesser, sier Fagerheim.

Han regner ikke med det blir byggestart før neste år. Hvor raskt boligfeltet bygges ut avhenger av etterspørselen.

– Vi må ha forhåndssolgt 60 prosent. Planen er å bygge 40–50 boliger i året, markedsetterspørselen avgjør tempoet, sier han.

BLOKKER: Illustrasjonen viser hvordan utbygger ser for seg plasseringen av de 250 boligene fordelt på ni blokker nedenfor Hulderveien i Workinnmarka. Illustrasjon: Filter arkitekter Foto: Illustrasjon: Filter arkitekter
TRINNVIS: Utbyggingen er planlagt i flere trinn med 40–50 boliger i året. Illustrasjon: Filter arkitekter Foto: Illustrasjon: Filter arkitekter