Det er klart etter at Klima- og miljødepartementet har behandlet klagen fra byens dykkermiljø om at Riksantikvaren vil ha midlertidig fredning av vrakrestene etter slagskipet «Tirpitz» og området rundt.

Som forventet

– Departementet har etter en totalvurdering kommet til at vilkårene i kulturminneloven for midlertidig fredning er oppfylt ved at det er fare for tap av viktige kulturhistoriske verdier. Departementet vil understreke at formålet med midlertidige fredning er at Riksantikvaren skal få kontroll over vrakstedet inntil fredningen er gjennomført, heter det i departementets vedtak.

Ishavsbyen Dykkerklubb er ikke direkte overrasket over vedtaket.

– Det er som forventet etter at vi fikk svar fra Riksantikvaren i februar på at klagen ikke tas til følge. Departementet bare stadfester Riksantikvarens innstilling, sier leder Karstein Jensen i Ishavsbyen Dykkerklubb.

Ikke tvil

Dykkerne mener at vrakrestene etter «Tirpitz» fremstår som en søppelhaug og at dette rent kulturhistorisk ikke har noen verdi. De mener også at Riksantikvaren ikke har satt seg inn i hvordan området ser ut. Riksantikvaren derimot mener området ved «Tirpitz» står i fare for å bli ødelagt eller skadet.

– Departementet finner ikke grunn til å tvile på at det fjernes gjenstander fra vraket av «Tirpitz» og at det derfor er grunn til å beskytte vrakstedet gjennom midlertidig fredning.

Intensjonen god

I departementets vedtak går det fram at den midlertidige fredningen vil begrense mulighetene til å dykke ved vrakstedet. Kulturminneloven åpner imidlertid for at dykkerne kan søke Troms fylkeskommune om dispensasjon fra dykkerforbudet «noe som vil få dykkervirksomheten inn i mer oversiktlige og kontrollerte former».

– Intensjonen er god, hvis den blir fulgt opp i praksis, sier Jenssen.

Leder Karstein Jenssen i Ishavsbyen Dykkerklubb vant ikke fram med klagen om dykkerforbudet ved «Tirpitz». Foto: Privat